Japan verlengt reeks van tekorten op handelsbalans

Gouveeur Kuroda van de Japanse centrale bank zal naar verwachting een agressiever monetair beleid aankondigen, dat de munt dit jaar nog 10% goedkoper moet maken ten opzichte van de dollar. De waardedaling van de yen helpt exporterende bedrijven, maar verhoogt tegenlijkertijd de rekening voor de import van goederen. Japan importeert sinds de keramp van Fukushima veel meer fossiele brandstoffen die door de zwakkere munt juist steeds duurder worden.

“Er zit enige vertraging tussen het verzwakken van de munt en de stijging van de export”, aldus econoom Yoshimasa Maruyama. Hij zei dat de import van olie en vloeibaar aardgas de belangrijkste factoren zijn die sinds oktober 2011 bijdragen aan een hogere importrekening. Het handelsbalanstekort van februari was de achtste op rij, daarmee was het de langste reeks van tekorten sinds 1980.

De export van goederen naar China viel in februari 15,8% lager uit, omdat het Chinese Nieuwjaar gevierd werd. De export naar de VS steeg met 5,7%, terwijl de uitvoer richting de EU met 9,6% omlaag ging. “De extra stimulering door de Bank of Japan verzwakt de munt en verhoogt daarmee de importkosten en het tekort op de handelsbalans”, zo redeneert econoom Junko Nishioka van RBS in Japan. Het positieve effect dat een zwakkere munt zou moeten opleveren ziet Japan nog niet terug in de cijfers.

Meer stimulering

Analisten van JP Morgan en Barclays verwachten dat de Bank of Japan extra monetaire stimulering zal toedienen, zo schrijft Bloomberg. De eerstvolgende beleidsvergadering is om 3 en 4 april. Goldman Sachs verhoogde op 18 maart haar verwachting voor de economische groei van Japan in het fiscale jaar 2012 van 2,1 naar 2,3 procent. “Doorgaans gaat het verzwakken van de munt gepaard met direct hogere importkosten, terwijl de stijging in de export met enige vertraging terugkomt in de cijfers. Daardoor kan het tekort op de handelsbalans in Japan nog wel even aanhouden”, zo schreef de bank in een toelichting.

Bedrijven als Toyota, Nintendo en Kubota (tractorfabrikant) hebben reeds aangegeven dat de zwakkere yen de verkoopcijfers ondersteunt. Ze verhoogden hun omzetverwachting voor verkopen in het buitenland.

De Japanse economie kent verschillende problemen, zoals een extreme hoge staatsschuld, een vergrijzende bevolking en een inflexibele arbeidsmarkt. Het is de vraag of een zwakkere munt daar iets aan kan veranderen.

De Japanse exportmotor is niet volledig hersteld van de klap van de financiele crisis (Bron: TradingEconomics)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo