Japanse Nikkei sluit ruim 6% in de min

Het hoogtepunt van de Nikkei index valt opvallend genoeg samen met het dieptepunt van de Japanse yen. De USD/JPY wisselkoers bereikte op 22 mei een hoogtepunt van 103,31. Een dag later tikte de Nikkei haar hoogste stand van 15.946 punten aan. Inmiddels staat de Japanse aandelenbeurs ruim 20% lager en is de wisselkoers tussen de yen en de Amerikaanse dollar met 8,8% gezakt.

Het is geen toeval dat deze twee indicatoren hand in hand gaan. Het was namelijk het stimuleringsprogramma van de Bank of Japan dat het startsein gaf voor de beursrally. Nu de waardedaling van de yen gestopt is heeft ook de aandelenmarkt het opeens moeilijk.

Gisteren zorgde een sterker dan verwachte daling van de machineorders in Japan ook al voor lagere koersen. De Nikkei zakte vandaag voor de zesde handelsdag op rij. Vooral aandelen van bedrijven die veel exporteren werden van de hand gedaan, uit angst voor een verdere waardestijging van de yen.

Elders in Azië gingen de beurzen vandaag ook naar beneden. De Zuid-Koreaanse Kospi (-1,5%), de Australische All Ordinaries (-0,7%) de Hong Kongse Hang Seng (-2,9%) en de Chinese Shanghai Composite (-3%) lieten ook allemaal verliezen zien. In China was de daling iets groter, omdat de beurs de eerste drie dagen van de week gesloten was. Op de Filipijnen gingen de koersen overigens nog harder onderuit, namelijk 5,5%.

Centrale banken

Beleggers kijken steeds meer naar het beleid van centrale banken. Een ruim monetair beleid geeft beleggers vertrouwen om in aandelen te stappen. Zodra er gesproken wordt over het afbouwen van QE nemen gelijk de zorgen toe. Centrale banken hebben de bijna onmogelijk taak op zich genomen om de economie te behoeden voor zowel deflatie als hoge inflatie. Dat gaat gepaard met steeds grotere volatiliteit op aandelen-, obligatie- en valutamarkten.

Nikkei in een bear market na een daling van 6,35%