“Miljardairs dumpen Amerikaanse aandelen”

Warren Buffett klaagt over de “teleurstellende prestaties” van traditionele Amerikaanse bedrijven als Johnson & Johnson, Procter & Gamble en Kraft Foods. Uit de laatste publicatie van Berkshire Hathaway, de beleggingsfirma van Warren Buffett, valt op te maken dat de miljardair zijn blootstelling aan bedrijven die sterk afhankelijk zijn van de consumentenbestedingen sterk heeft teruggebracht. Berkshire verkocht bijvoorbeeld 19 miljoen aandelen Johnson & Johnson en bouwde zijn belang in zogeheten 'consumer product' aandelen terug met 21%. Ook verkocht Berkshire al haar aandelen van technologiebedrijf Intel.

De Amerikaanse economie leunt voor 70% op consumentenbestedingen. Juist daarom is het volgens Moneynews zorgelijk dat Warren Buffett haar belang in dit soort bedrijven terugschroeft. Toch staat Warren Buffett niet alleen in zijn standpunt. John Paulson, de miljardair die veel geld verdiende met het speculeren op een neergang van de Amerikaanse huizenmarkt, heeft ook al Amerikaanse aandelen verkocht. Zijn fonds Paulson & Co. deed 14 miljoen aandelen van JP Morgan van de hand. Ook verkocht hij zijn volledige positie in de discountwinkel Family Dollar en in de fabrikant van consumentengoederen Sara Lee.

Tenslotte deed ook George Soros mee met het verkopen van posities. Deze miljardair verkocht bijna al zijn bankaandelen, waaronder die van Citigroup, JP Morgan Chase en Goldman Sachs. Het ging om meer dan een miljoen aandelen. De vraag is waarom deze miljardairs hun aandelen verkopen, want de huidige rally lijkt nog niet op haar einde te zijn. Ook lijkt de werkloosheid te stabiliseren en zijn de huizenprijzen in verschillende gebieden alweer aan het stijgen.

Aftershock

Mogelijk houden deze miljardairs rekening met een scenario waar de meeste beleggers nog niet open voor staan, namelijk een forse correctie. De Dow Jones index heeft in februari een plateau gevormd op ongeveer 14.000 punten, dicht bij het all-time high dat in oktober 2007 bereikt werd. Volgens Robert Wiedemer, econoom en auteur van het boek Aftershock, is een correctie in de aandelenmarkt van maximaal 90% mogelijk. Hij wist eerder al de crash van de Amerikaanse huizenmarkt en de daarop volgende crash van de aandelenmarkt te voorspellen.

Volgens Wiedemer zal het beleid van de Federal Reserve om geld te drukken en de economie te stimuleren op een dag zorgen voor een enorme inflatie. Zodra de inflatie richting de 10% gaat zullen de 10-jaars Treasuries de helft van hun waarde verliezen. Als de inflatie op 20% uitkomt hebben deze staatsobligaties volgens de econoom helemaal geen waarde meer. De lange rente zal op een gegeven moment drastisch gaan stijgen, met als gevolg een crash op de huizenmarkt. Dat zal vervolgens de aandelenmarkt negatief beïnvloeden, zo meent Wiedemer.

Grote beleggers als Paulson, Soros en Buffett zien een dergelijk scenario ook voor zich, aldus de auteur van Aftershock. Beleggers, laat staan miljardairs, willen geen aandelen bezitten van bedrijven die veel schulden hebben en die door de stijgende rentekosten te maken krijgen met dalende winstmarges. Daarom stappen de miljardairs uit en laten ze de kleinere beleggers achter om mogelijke verliezen te nemen.

De analyse van Wiedemer in zijn boek Aftershock maakte indruk op een beleggingsstrateeg van Standard & Poor, een columnist van Dow Jones en de voormalig CFO van Goldman Sachs. Wiedemer lichtte onlangs zijn toekomstscenario toe op Newsmax. Dit interview is hier te bekijken.

Buffet, Soros en Paulson anticiperen op een mogelijke beurscorrectie?

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo