Nederlanders weer massaal aan het lenen

Nederlanders durven zich weer dieper in de schulden te steken, zo verklaarde Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) tegenover de Telegraaf. Volgens de branchevereniging is de toename van het aantal leningen in Nederland voor een belangrijk deel te verklaren door het toenemende consumentenvertrouwen.

Ambtenarenlening, een kredietverstrekker die uitsluitend leningen verstrekt aan mensen die bij de overheid of een semi-publieke instelling werken, registreerde in het derde kwartaal een recordaantal aanvragen voor nieuwe kredieten. Dat is opvallend, aangezien de vraag naar kredieten in derde kwartaal van het jaar meestal relatief laag is. Vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar steeg het aantal kredietaanvragen met 40%.

Nederlanders lenen recordbedrag

Ook in de eerste twee kwartalen was de vraag naar kredieten hoger dan een jaar geleden, wat doet vermoeden dat we op een nieuw recordjaar afstevenen. Exclusief autoleningen werd er vorig jaar al voor €2,1 miljard aan consumptieve kredieten verstrekt, dicht bij het record van €2,3 miljard in 2011. Mogelijk valt het totaalbedrag dit jaar daarom nog hoger uit.

Richard Jägers, vennoot van de organisatie achter Ambtenarenleningen, zegt in een verklaring tegenover de Telegraaf dat ook de historisch lage rente een rol speelt in de toegenomen vraag naar krediet. Dat is voor veel mensen reden om juist nu een krediet af te sluiten.