Nieuwe berekening banencijfer ADP: 365.000 minder banen in 2012

De herziening van de banencijfers die het ADP verschaft brengt het totaal aantal nieuwe banen van januari t/m september dit jaar op slechts 1.172.000, oftewel 365.000 minder dan eerder werd aangenomen. Deze correctie van 30% maakt het verschil tussen een redelijk herstel van de arbeidsmarkt en een bijzonder zwak herstel. Vanwege de bevolkingsgroei in de VS moet het aantal banen maandelijks al met minstens 104.000 toenemen, maar om de officiële werkloosheid verder omlaag te krijgen en de 'labor force participation rate' terug te brengen naar het niveau van voor de crisis zouden er elke maand een paar honderdduizend nieuwe banen bij moeten komen.

Onderstaande grafiek van Zero Hedge laat de oude en nieuwe banencijfers van het ADP zien over de eerste negen maanden van 2012. De zwarte lijn geeft het cumulatieve verschil aan tussen de twee cijfers, een verschil dat eind september al was opgelopen tot -365.000 banen. Zero Hedge merkt op dat, indien het ADP deze nieuwe berekening begin dit jaar al had ingevoerd, de banencijfers in vijf van de zeven gevallen slechter zouden zijn dan de verwachting van analisten op Wall Street.

Nieuwe en oude ADP banencijfers VS naast elkaar geplaatst (Bron: Zero Hedge)

Een ander interessant detail: in de oude berekening van de banencijfers becijferde het ADP over september een totale groei van 4.000 banen in de industrie. Maar met de nieuwe cijfers blijkt de banengroei in de industrie in deze maand -17.400 te zijn (zie tabel), een forse krimp dus. Aan cynische opmerkingen is er geen gebrek op Zero Hedge. Men grapt over de volgende herziening van de banencijfers, waarbij de resterende 1,1 miljoen nieuwe banen weggestreept zullen worden.

Hoe dan ook, de cijfers spreken boekdelen. Amerika verkert nog steeds in een diepe crisis en wie verder kijkt dan de cijfers die in de media groot uitgelicht worden komt erachter dat er nog nauwelijks sprake is van een herstel op de arbeidsmarkt. De huizenmarkt heeft weliswaar een soort bodem bereikt, maar op de arbeidsmarkt is de situatie nog steeds uitermate slecht. Marketupdate heeft de banencijfers uit de VS eerder ook al eens onder de loep genomen. Lees hier de berichtgeving uit oktober en maart van dit jaar.

Een segment van het laatste ADP banencijfer volgens de nieuwe rekenmethode: -17.400 banen in de industrie (Bron: Zero Hedge)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo