Portugese overheid haalt 5,6 miljard euro uit pensioenpot om tekort te dekken

Het is niet voor het eerst dat een land geld bij pensioenfondsen weghaalt om haar eigen begroting op orde te brengen, aangezien ook landen als Frankrijk, Hongarije en Ierland in het recente verleden soortgelijke methodes hebben toegepast. Portugal zit in financiële moeilijkheden en heeft te kampen met een groot tekort op haar begroting, waardoor het land eerder dit jaar steun vroeg bij het EFSF. Het land kreeg een noodlening van €78 miljard toegewezen, dat in drie jaarlijkse termijnen van €26 miljard zou worden uitgekeerd. In ruil voor deze noodlening moest Portugal aan bepaalde voorwaarden voldoen, waaronder het terugbrengen van de tekorten.

Dat wil nog niet echt lukken, want de Portugese overheid kiest er nu ook voor om geld bij pensioenfondsen weg te halen en dat vervolgens te plaatsen op de balans van de rijksbegroting. Een vorm van creatieve boekhouding, waarmee de volgende tranche van de noodlening binnengehaald kan worden. Portugal heeft de EU en het IMF verzekerd dat dit een eenmalige actie is, maar het verleden laat zien dat het land ervaring heeft met het wegsluizen van geld bij de pensioenfondsen. Vorig jaar gebeurde het nog, toen het land drie pensioenplannen van Portugal Telecom overbracht naar het potje van de overheid dat de wettelijke oudedagsvoorziening regelt. Enige scepsis is dus gepast zodra politici het woord 'eenmalig' of 'tijdelijk' in de mond nemen.

Eurostat heeft nog geen klachten geuit naar deze actie van de Portugese overheid, maar economisch analist van de denktank 'Open Europe' Raoul Ruperal heeft al wel zijn mening klaar. Hij zei tegenover The Telegraph dat ''een dergelijke maatregel op geen manier mag worden gezien als een toekomstige bron van inkomsten''.

Na de democratie wordt ook de verzorgingsstaat in Europa uitgekleedt

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo