Producentenvertrouwen Zuid-Korea op laagste niveau in drie jaar

De groeivertraging in China en de Europese schuldencrisis hebben de totale vraag naar Zuid-Koreaanse exportgoederen verminderd, twee afzetmarkten die samen goed zijn voor bijna de helft van de totale export van het land. Zuid-Korea is de vierde grootste economie van Azië en is de thuisbasis van een aantal grote bedrijven, zoals Samsung, LG, Hyundai en Kia.

De centrale bank van Zuid-Korea verlaagde in juli de rente, terwijl de overheid een nieuw stimuleringsprogramma onthulde. Volgens een analist van HSBC in Hong Kong zal de export van Zuid-Korea zich pas herstellen op het moment dat de stimuleringsmaatregelen bij haar handelspartners doorsijpelen naar de reële economie. Hierbij moeten we opmerken dat er in Europa beperkt ruimte is voor 'stimulering' van de economie, aangezien de ECB blijft waken over prijsstabiliteit en overheden vanuit Europa worden aangespoord om hun begroting op orde te brengen (lees: bezuinigen en/of lastenverzwaringen doorvoeren). HSBC is van mening dat de Zuid-Koreaanse centrale bank de rente in oktober met 25 basispunten moet verlagen, om op die manier de kosten van lenen omlaag te brengen en de binnenlandse vraag te stimuleren.

Het vertrouwen van dienstverlenende bedrijven zakte ook verder weg, van 69 voor september naar 67 voor de maand oktober. Het onderzoek is tussen 13 en 20 september uitgevoerd onder 1.454 bedrijven in de industrie en 1.049 bedrijven in de dienstverlenende sector. De dalende export van Zuid-Korea past in het plaatje van wereldwijde groeivertraging en een afname van de export in landen als China en Japan.

Goederen gereed voor export in een Zuid-Koreaanse haven

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo