Rondje Europa 11-11-11

Papademos
Lucas Papademos (foto) is door president Karolos Papoulias benoemd tot premier van Griekenland. Papademos is oud vice-president van de ECB en was de Griekse centrale bankier onder wiens hoede Griekenland de euro invoerde. Met zijn ruime ervaring als econoom moet hij hervormingen doorvoeren zodat Griekenland in de eurozone kan blijven. Wellicht komt zijn ervaring die hij opdeed bij de Federal Reserve van Boston van pas.

Standard & Poor's
Kredietbeoordelaar Standard & Poor's liet gisteren aan enkele klanten weten dat zij de Franse kredietwaardigheid had afgeboekt. Deze informatie verspreidde zich razendsnel terwijl de informatie onjuist was. Er was een fout gemaakt bij S&P: de Franse kredietwaardigheid was helemaal niet afgeboekt. De Fransen waren not amused en laten nu de Franse AFM onderzoek doen naar het incident. Met de oplopende Franse rente is een dergelijke fout een duur grapje.

EFSF
Het Europese noodfonds EFSF kan maar moeilijk aan geld komen. Omdat totaal niet duidelijk is op welke manier de financiële middelen van het EFSF ingezet gaan worden, kunnen beleggers moeilijk hun te beleggen miljoenen en miljarden overmaken aan het EFSF. Want waar wordt nu eigenlijk in belegd? Door de enorme spanningen op financiële markten wordt volgens directeur van het EFSF, Klaus Regling de hefboom eerder 3-4 keer de middelen in plaats van de 'gehoopte' 4 of 5 keer.

Italië
De Italiaanse senaat gaat vrijdag stemmen over bezuinigingen die de gigantische publieke schuldenlast omlaag moet krijgen. Zaterdag komt het Italiaanse lagerhuis bijeen om de bezuinigingen definitief af te hameren. Mario Monti die als kandidaat genoemd wordt om Berlusconi op te volgen, zit inmiddels in de Italiaanse senaat. Hij werd door president Napolitano voor het leven als senator benoemd.