Spaarders betalen rekening crisis?

Spaarders worden door het deposito garantiestelsel beschermd tegen het omvallen van een bank. Maar wie beschermt ze tegen de inflatie? Uit een studie van de Duitse Postbank blijkt dat spaarders in Duitsland dit jaar naar schatting €14 miljard aan koopkracht zullen verliezen, ondanks de rente die aan het eind van het jaar op de spaarrekeningen wordt bijgeschreven. De spaarrente in daar is gemiddeld 1,5%, terwijl de inflatie er in juli op 1,9% uitkwam. Spaarders krijgen de rekening gepresenteerd voor de extreem lage rente, die laag wordt gehouden om de economie te stimuleren.

Spaarders versus schuldenaren

Een daling van de rente is gunstig voor mensen met schulden. De hypotheekrente daalt, consumptieve kredieten worden goedkoper en autoleningen kunnen ook tegen lagere kosten afgesloten worden. De lage rente moet consumenten en bedrijven aanmoedigen om meer te investeren en te consumeren. Daarom hebben centrale banken wereldwijd de rente sterk omlaag gebracht.

De spaarder krijgt er de rekening van gepresenteerd, zo blijkt uit het onderzoek van de Duitse Postbank. Voor 2014 wordt het koopkrachtverlies van de Duitse spaarders geschat op €21 miljard, de helft meer dan dit jaar. Die berekening is gebaseerd op de aanname dat de spaarrente laag blijft, terwijl de inflatie zal toenemen.

Ook in Nederland dragen spaarders de verliezen van het rentebeleid. De spaarrente blijft maar dalen, terwijl de inflatie al bijna een jaar lang boven de 2,5% staat. De rente compenseert al lang niet meer voor het verlies aan koopkracht van iedere euro. Daar komt nog een vermogensrendementsheffing bij voor alle spaarders die meer dan €20.000 op een spaarrekening hebben staan. Niet alleen spaarders betalen de rekening voor de lage rente, ook pensioenfondsen komen steeds meer in het nauw. Ze worden min of meer gedwongen om meer risico’s te nemen, omdat de rente op staatsobligaties van ‘sterke’ landen niet meer kan compenseren voor de inflatie.

Geld sparen kost geld
Geld sparen kost geld