Spanningen in het Midden-Oosten

Syrië
Volgens zowel het Syrische officiële persbureau SANA als activisten werd er op donderdag een oliepijpleiding in de buurt van de Syrische stad Homs opgeblazen. Volgens SANA was de aanval op de pijpleiding het werk van “terroristen”. Homs is een stad met 800,000 inwoners en één van de broeihaarden voor het verzet tegen het regime van Assad. Assad en zijn familie hebben inmiddels 41 jaar de macht in Syrië. De druk op zijn regime en de gewelddadige onderdrukking van de protesten tegen het regime neemt de afgelopen tijd sterk toe. Volgens de Verenigde Staten zijn er sinds het begin van de protesten, ongeveer 9 maanden geleden, al 4,000 doden gevallen. Volgens de activisten werden 1,500 hiervan in Homs gedood. 

Er bestaat onduidelijkheid over waar de pijpleiding naartoe gaat. Sommige bronnen stellen dat het een pijpleiding is naar een olieraffinaderij in de buurt van Homs en anderen zeggen dat de pijpleiding rechtstreeks naar de Middellandse Zee gaat. Syrië heeft grote hoeveelheden ruwe olie maar weinig capaciteit om de ruwe olie te bewerken. De Homs raffinaderij is één van de belangrijkste raffinaderijen en bevindt zich nu naar alle waarschijnlijkheid midden in het conflict. 

 
Iran
Afgelopen zondag kwamen de Iraanse autoriteiten met de mededeling dat ze een Amerikaanse spionagevliegtuig hadden neergehaald. De Amerikaanse autoriteiten ontkende op hun beurt dat Iran het onbemande vliegtuig had neergehaald. Ze stelde dat het vliegtuig naar alle waarschijnlijkheid in Iraanse handen was gekomen door een technische storing van het vliegtuig. Daaaast stelden de Amerikanen dat het vliegtuig waarschijnlijk was neergestort. Het vliegtuig was volgens de Amerikanen op missie in het zuiden van Afghanistan. Vandaag bracht Iran beelden naar buiten van de zogenaamde “drone”.
 
De drone wordt gefabriceerd door Lockheed Martin en wordt bestuurd door piloten die zich op de Amerikaanse vasteland bevinden. In principe is het vliegtuig zo geprogrammeerd dat het bij het uitvallen van de verbinding met de piloot automatisch terugvliegt naar een Amerikaanse basis. Dat dit niet is gebeurd duidt volgens de Amerikaanse autoriteiten op een “catastrofaal” technisch mankement. De Amerikanen stellen dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat het vliegtuig door de Iraniërs is neergehaald door de complexiteit van de verbinding tussen de Amerikaanse satelliet en het vliegtuig en de staat van het Iraanse luchtafweer.
 
Het incident volgt na weken van oplopende spanning tussen Iran en het “Westen” over het nucleaire programma van Iran. Afgelopen weken legde Westerse landen Iran steeds strengere sancties op. Afgelopen week haalde Groot-Brittannië zelfs zijn diplomatieke staf terug uit Teheran nadat de Britse ambassade was bestormd door een groep Iraanse jongeren. De Verenigde Staten heeft al aangegeven militaire middelen niet uit te sluiten als diplomatie geen oplossing biedt in het geschil over het Iraanse nucleaire programma. Iran sprak naar aanleiding van het vliegtuig, ondanks de verklaringen van de Verenigde Staten, van spionage. Het is duidelijk dat de Verenigde Staten een aanleiding om militair in te grijpen niet uit de weg gaan.

Bronnen:
Reuters 
Al Jazeera
Reuters