Tastbare bezittingen goedkoop tegenover financiële activa

Tastbare bezittingen als vastgoed, grond en edelmetalen zijn niet eerder zo ondergewaardeerd geweest ten opzichte van financiële activa als nu, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van Bank of America Merrill Lynch. De volgende grafiek laat zien dat de waarde van alle financiële activa in de wereld sinds de jaren tachtig veel harder gegroeid is dan de waarde van alle tastbare bezittingen.

Op het moment van schrijven vertegenwoordigen de financiële bezittingen als aandelen, obligaties en andere waardepapieren ruim vijf keer zoveel waarde als alle fysieke bezittingen in de wereld, wat suggereert dat de zogeheten ‘hard assets’ sterk ondergewaardeerd zijn ten opzichte van alle beleggingen in aandelen, obligaties en andere waardepapieren. Volgens Michael Hartnett, strateeg bij Bank of America Merrill Lynch, is het om die reden een goed moment om een deel van je beleggingsportefeuille om te zetten van financiële activa naar tastbare bezittingen. Dat zijn bijvoorbeeld beleggingen in vastgoed, grond, kunst en edelmetalen als goud en zilver.

Tastbare bezittingen momenteel sterk ondergewaardeerd tegenover financiële activa (Bron: Bank of America, via @IGWTreport)

Disclaimer: Marketupdate geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig gelezen worden. Beleggen brengt risico met zich mee en resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.