Tekort Portugal groter dan verwacht

Ook Portugal moest het begrotingstekort in 2010 naar boven bijstellen; in plaats van 8,6% kwam het tekort op 9,1% van het bruto binnenlands product (BBP) uit. De doelstelling was om het tekort terug te dringen tot 7,3%. De onderhandelingen tussen Portugal en het IMF/EU over noodleningen zijn nog in volle gang en voor de verkiezingen van 5 juni moet er een akkoord zijn. Daarbij is het uitgangspunt om het tekort in 2013 terug te brengen naar 3%. Dat betekent dat Portugal drastisch zal moeten bezuinigen en/of de belastingen moet verhogen. Voor het begrotingsjaar 2011 moet het tekort teruggebracht worden naar 4,6%.

Demissionair premier Socrates maakte overigens vorige week geen beste beurt bij de onderhandelaars van het IMF en de EU. Hij gaf ambtenaren voor het lange paasweekeinde donderdagmiddag vrijaf. Met de verkiezingen voor de boeg is dit toch wel een erg ongelukkig signaal; er is werk aan de winkel voor Portugal.
Voor buurland Spanje steeg de rente bij de plaatsing van kort schuldpapier. Deze rentestijging is nog niet op een alarmerend niveau, maar desalniettemin zorgelijk; Spanje is gewoon “too big to bail”. Alles hangt af van de herkapitalisering van de Spaanse caja's. Zodra bij deze regionale en semi-publieke banken problemen ontstaan dan zal voor Europa het probleem van excessieve overheidsschulden nijpend worden.
 
Echt geruststellend zijn de ontwikkelingen op de Spaanse vastgoedmarkt niet; de daling van vastgoedprijzen is nog niet voorbij. Hierdoor nemen – vanwege lagere belastinginkomsten – de begrotingstekorten van de regionale overheden toe. Ook zij moeten op de rem trappen en hun uitgaven terugdringen.