Utah heeft alternatief voor de dollar

De gouden en zilveren munten, die door de US Mint geslagen worden, zijn al een wettig betaalmiddel, maar dankzij de wet zijn ze niet meer gebonden aan hun nominale waarde.

Met de nieuwe wet staat Utah winkeliers toe om de Amerikaanse gouden en zilveren munten tegen hun marktwaarde te accepteren. Tot voor kort stond de nominale waarde van de munten het praktische gebruik ervan in de weg. Niemand betaalt namelijk met één silver eagle met een nominale waarde van $1 terwijl de hoeveelheid zilver een waarde van $38 heeft. Met de wet is deze barrière opgeheven en is Utah een stap dichter bij het praktische gebruik van de gouden en zilveren munten als wettig betaalmiddel.

Voorstanders zien de wet als de eerste stap in de goede richting. De aanhangers van de wet zijn van mening dat de geldpersfinanciering, het redden van banken en de gezondheidszorg uiteindelijk tot het faillissement van de Amerikaanse overheid en sterke inflatie zullen leiden. Door middel van goud- en zilverbezit zou men zich hier, volgens de voorstanders, tegen kunnen beschermen.

Bron:
“Utah Law Makes Coins Worth Their Weight in Gold (or Silver)”
http://www.nytimes.com/2011/05/30/us/30gold.html?_r=2