Moet Europa wel bezuinigen?

Europese regeringsleiders hebben met elkaar afgesproken dat het begrotingstekort niet meer dan 3% van het bbp mag bedragen. Een nobel streven als je van mening bent dat er een limiet moet zijn voor overheidsuitgaven. Voorstanders van deze 3%-regel zijn van mening dat deze stok achter de deur overheden dwingt beter na te denken over hun budget, met als resultaat dat er meer verstandige keuzes gemaakt worden. Ook zouden financiële markten meer vertrouwen hebben in een overheid die de begroting op orde houdt, wat zich vertaalt naar een lagere rente op de obligatiemarkt. Tegenstanders van de 3% regel zijn van mening dat de overheid juist de economie moet stimuleren, wanneer de private sector onvoldoende kan of wil investeren. Door bezuinigingen af te dwingen wordt de economie alleen maar verder afgekneld, zo menen tegenstanders van een begrotingsdiscipline voor de overheid.

Nu de rente op staatsobligaties in Europa zo laag staat wordt het voor overheden aantrekkelijker om geld te lenen. Is dat een goede reden om het maximale tekort van 3% te schrappen? Of moeten we, ondanks de zeer lage rente, toch vasthouden aan een strakke begrotingsdiscipline?

[polldaddy poll=8272977]

begrotingstekort-europa

 

Begrotingstekort van Europese landen in 2013 (als percentage van bbp)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

5 gedachten over “Moet Europa wel bezuinigen?

  • Ze moeten kijken waardoor schulden ontstaan en via welke wegen de overheid geld weg laat stromen en geld niet daar komt waar het werkelijk iets bijdraagt. Nu is het schulden maken en gaten dichten en vervolgens meer en meer moeten roven van burgers die werkelijk iets bijdragen en geld in de economie laten vloeien. Wat heeft een land eraan geld uit te geven aan oorlogstuig als men toch geen vrede wil en is het daarom een noodzakelijke uitgave, maar zou men werkelijk vrede nastreven dan was het niet nodig om geld daarvoor vrij te maken en was er minder tekort of helemaal niet meer. Geld sturen naar het buitenland zodat ook hier weer tekorten ontstaan, overbodig als men er voor zorgt dat machtige imperialistische landen stoppen met onrust zaaien en dood en verderf achterlaten. Het systeem van denken en handelen is verrot en daarom zal er (bewust) een groot en eeuwig tekort zijn. We zijn onderhevig aan een macht die dwingt geld uit te geven en daarmee en tekort laat ontstaan waardoor wij in feite steeds meer slaaf worden van het systeem die ons uiteindelijk zal dwingen dat te doen wat de zij wil. Tekorten zijn niet nodig, maar wel wenselijk voor de uitbreiding van macht over burgers en het financiële systeem.

    Beantwoorden
    • Scherpe analyse IIS, maar hoe wil je dat vertalen naar beleid? Europa heeft op dit moment te maken met vraaguitval, omdat er simpelweg te weinig bestedingen zijn. Als de ECB de economie op gang wil brengen kan ze misschien nog beter iedere Europese burger bijvoorbeeld €500 geven. Misschien klinkt het als een belachelijk idee, maar hoe langer ik erover nadenk….

      Beantwoorden
      • Of zou misschien de overheid deze 500 euro kunnen geven en ons daarvoor in de plaats een nuttige taak laten uitvoeren.

        It’s called deficit spending.

        Het is inderdaad een belachelijk idee tenzij je in de eurozone woont, dan wordt het nog de enige oplossing.
        De wereld op zijn kop.

        Beantwoorden
      • Wat we heel simpel zouden kunnen doen is terug gaan naar de basis. De basis van handelen en potten. Alle sluisdeuren sluiten om het geld binnen te houden, maar vooral een eigen koers blijven varen zonder bemoeienis van de USA. We leunen en hangen te veel op onze zogenaamde bondgenoot, maar vergeten dat we zelf vroeg of laat het onderspit daardoor zullen delven. Ik ben niet anti USA maar wordt het wel steeds meer, maar op dit moment zouden wij er heel verstandig aan doen gezamenlijk een eigen weg in te slaan voor het te laat. We zouden veel beter zaken kunnen doen met landen die werkelijk sterk en gedegen vooruit willen, maar zoals we nu kunnen ervaren is dat onder de huidige omstandigheden niet echt meer mogelijk, want de EU wordt min of meer gedwongen afstand te nemen van bijvoorbeeld Rusland en Rusland van ons. Ik wil niet gelijk beweren dat we bewust een (economische) oorlog zijn ingerommeld met MH17, maar volgens mijn gedachte heeft dit alles met opzet te maken en worden wij daarmee gedwongen, ja zelfs gechanteerd als we niet toegeven aan de wensen van grootmacht USA.

        We maken onszelf klein, terwijl we groot en dynamisch willen zijn als NL en als EU. Dit is een onder de huidige omstandigheden een schier onmogelijke opgave, omdat we veel te veel lopen aan de riem van de ander. De eerste stap van goed en nieuw economisch beleid is; je als Unie losmaken en dat doen wat de EU al veel eerder had moeten doen, namelijk open, transparant en zakelijk sterk naar alle richtingen kijken.

        Maar heel echt en het klinkt onrealistisch, maar ik vrees dat we daar niet eens de kans voor krijgen en als we niet oppassen dan zal men op alle mogelijke manieren ons duidelijk maken wie werkelijk de baas is over de EU. Zodra de EU zich oprecht zou losmaken en andere leiders zou krijgen in Brussel en geen marionetten, dan zouden we het nog redden ook. Maar ook dan, als de EU sterker zal groeien dan de USA, dan zouden we ons moeten voorbereiden op drama’s vergelijkbaar met 9/11. Klinkt ongeloofwaardig en als een dwaze complottheorie, maar is wel de crux van het probleem.

        Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo