OPEC laat daling olieprijs tot $40 toe

De OPEC-landen zullen een daling van de olieprijs richting $40 per vat niet in de weg staan, zo maakte de minister van Energie van de Verenigde Arabische Emiraten Suhail Al-Mazrouei (V.A.E.) bekend. “We gaan onze strategie niet aanpassen omdat de olieprijs van $60 naar $40 daalt”, zo verklaarde hij tegenover Bloomberg tijdens een conferentie in Dubai. De groep van olieproducerende landen houdt vast aan haar besluit om de olieproductie op peil te houden en zal de komende drie maanden niet interveniëren om een prijsdaling van olie te stoppen. Volgens hem is de forse daling van de olieprijs sinds het OPEC-besluit van eind november ook geen reden om een spoedbijeenkomst voor de groep olieproducerende landen te organiseren.

“We streven niet naar een bepaalde prijs, de markt zal zichzelf stabiliseren”, aldus Al-Mazrouei. “We moeten tenminste een kwartaal wachten, voordat we een nieuwe bijeenkomst zullen overwegen. Pas tegen het einde van de eerste helft van 2015 hebben we een goed beeld van de olieprijs”, zo voegde hij eraan toe. De olieprijs is sinds het besluit van de OPEC om de olieproductie op peil te houden met 20% gedaald. Het eerstvolgende overleg van de OPEC-landen, die vandaag de dag verantwoordelijk zijn voor 40% van de wereldwijde olieproductie, staat gepland op 5 juni volgend jaar.

Olieprijs zoekt nieuw evenwicht

Tijdens het G20 topoverleg in november waren grote olieproducerende landen als Rusland en Saoedi-Arabië het er al over eens dat olie en gas niet gebruikt moeten worden als politiek instrument. Dat betekent dat beide landen niet langer zullen proberen de olieprijs kunstmatig op een bepaald niveau te houden, zoals dat in het verleden wel gebeurde. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov, zei daar het volgende over: “Voor wat betreft de situatie op de oliemarkt delen wij en Saoedi-Arabië de positie dat de olieprijs door de markt bepaald moet worden. Vraag en aanbod spelen hierin de sleutelrol.”

Volgens de Minister van Energie van de Verenigde Arabische Emiraten is het besluit van de OPEC om de olieproductie op peil te houden niet bedoeld om andere economieën of olieproducerende landen te ondermijnen: “Sommigen zeggen dat deze beslissing gericht is op de Verenigde Staten en haar schalie-industrie. Anderen zeggen dat het gericht is tegen Iran en Rusland, ook dat is onjuist.” Dat laatste wordt bevestigd door het feit dat Rusland achter het beleid staat om de olieproductie op peil te houden en niet langer de prijs kunstmatig op een bepaald niveau te halen.

Verenigde Staten

De olieproducerende landen laten de prijsvorming van olie meer en meer over aan de vrije markt, tot ongenoegen van de Verenigde Staten. Met gigantische investeringen in schalie-olie hoopte ze minder onafhankelijk te worden van olie uit het Midden-Oosten, maar feit is dat de productie van olie uit schalie een gemiddelde kostprijs van ongeveer $60 per vat kent. Dat betekent dat het nu al niet meer rendabel is om de productie van schalie-olie op peil te houden. Een serieus probleem, want gastschrijver 24 karaat wist ons te melden dat de Amerikaanse schalie-industrie met $500 miljard aan geleend geld uit de grond is gestampt. De kwaliteit van deze leningen staat of valt dus bij de hoogte van de olieprijs, juist nu de rest van de wereld niets doet om de prijsdaling van olie te stoppen.

Een ander probleem is dat er door de dalende olieprijs minder vraag is naar dollars. Olie wordt in veel gevallen nog in dollars afgerekend, wat betekent dat de landen die olie importeren minder dollars nodig hebben om in hun energiebehoefte te kunnen voorzien. Het is dan de vraag wat de olie-importerende landen met hun resterende dollars zullen doen.

Binnen de OPEC verwacht men dat de Amerikaanse olie-industrie na 2020 weer zal krimpen, vanwege de beperkte oliereserves die het land heeft. “De VS zal niet zelfvoorzienend worden in olie en zal daarom afhankelijk blijven van aanbod uit het Midden-Oosten”, zo verklaarde Abdalla El-Badri van de OPEC tegenover Bloomberg.

Lees ook:

kosten-olieprijs

Daling olieprijs treft de Verenigde Staten