Amerikaans Congres beschuldigt China officieel van valuta manipulatie!

De Amerikanen en Chinezen zijn het klassieke voorbeeld van een slecht verstandshuwelijk. Ze kunnen niet met elkaar, maar kunnen ook niet zonder elkaar. De Chinese exporteconomie is afhankelijk van dollars en de Chinezen zitten er tot hun nek in. China kan niet zonder schade uit de dollar stappen. China is zogezegd “too big to exit”. De Verenigde Staten zijn daarentegen afhankelijk van Chinese importen, denk bijvoorbeeld aan de zeldzame aardmetalen, die zijn voor 97% afkomstig uit China. De VS kunnen die niet zonder handelstekort importeren en door deze afhankelijkheid verslechtert de Amerikaanse schuldpositie. Het Amerikaanse congres heeft nu officieel China beschuldigd van valuta-manipulatie. Het congres wil dat China minder exporteert en meer importeert en eisen dat de Renminbi snel in waarde stijgt ten opzichte van de dollar. Bovendien moet China stoppen met het opwerpen van handelsbelemmeringen. Die zijn nadelig voor Amerikaanse bedrijven. Amerika heeft de echtscheidingspapieren ingevuld en ingediend.. 

http://www.upi.com/Top_News/Special/2010/11/17/US-congressional-report-says-China-manipulates-its-currency/UPI-85741290029389/

Een Chinese reactie kon natuurlijk niet uitblijven. Een regeringswoordvoerder zegt: “Koude oorlogsmentaliteit”, en voegt hieraan toe: “We wijzen deze zogenaamde commissie er met klem op dat zij zich niet moet bemoeien met China's intee aangelegheden. In plaats daarvan vragen wij om grote inspanningen om, in wederzijds vertrouwen, te werken aan de Chinees-Amerikaanse samenwerking”.

   http://finance.yahoo.com/news/China-blasts-US-congressional-apf-4167537794.html?x=0&sec=topStories&pos=4&asset=&ccode