Amerikaanse bedrijven gebruiken yuan steeds vaker

Het gebruik van Chinese yuan neemt ook toe onder Amerikaanse bedrijven, zo schrijft Forbes op basis van een onderzoek van HSBC. De bank ondervroeg in totaal 1.301 internationale bedrijven die in de Verenigde Staten zaken doen of die in het land gevestigd zijn. Daaruit bleek dat 17% van alle Amerikaanse bedrijven reeds yuan gebruiken bij internationale transacties. Hoewel dat nog steeds minder is dan het wereldwijde gemiddelde van 22% van alle bedrijven is er al wel sprake van een sterke toename.

Yuan wint aan populariteit in de VS

Vorig jaar gebruikte nog maar 9% van de Amerikaanse bedrijven de Chinese yuan. Uit de enquête bleek ook dat 22% van de bedrijven die de munt niet niet gebruikt heeft dat de komende vijf jaar wel denkt te gaan doen. Hoewel de totale omvang van de handel in Chinese yuan nog steeds zeer klein is wint de munt snel aan populariteit. In april was de totale waarde van alle transacties in yuan 327% groter dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers die SWIFT onlangs bekendmaakte. Van het totale handelsvolume tussen de VS en China werd in april 2,4% afgerekend in yuan, tegenover slechts 0,7% in dezelfde maand van vorig jaar.

Aantal transacties in Chinese yuan nemen toe

Aantal transacties in Chinese yuan nemen toe (Bron: SWIFT, via de Financial Times)

Volgens HSBC zal tegen het einde van 2015 ongeveer dertig procent van de handel die China drijft met de rest van de wereld in yuan afgerekend worden, een verdubbeling ten opzichte van de 13 tot 15 procent die nu al in de Chinese munt afgerekend wordt. Tot op heden zijn het vooral de grotere bedrijven die al in de Chinese munt handelen met buitenlandse zakenpartners, maar in de komende jaren zal het gebruik van de munt volgens HSBC ook bij de kleinere en middelgrote bedrijven toenemen.

Het gebruik van yuan neemt een wisselkoersrisico weg voor de Chinese bedrijven. Ondertussen kunnen buitenlandse bedrijven hun Chinese yuan investeren in een groeiende markt voor yuan-schuldpapier, dat een beter rendement oplevert dan dollar schuldpapier. Een 10-jaars Chinese staatslening levert een rendement van 4% op, veel meer dan het rendement op Amerikaanse staatsobligaties en zelfs meer dan het rendement op veel bedrijfsobligaties. Daarmee is het voor Amerikaanse bedrijven ook makkelijker om liquiditeit in Chinese yuan aan te houden.

Van greenback naar ‘redback’

Volgens HSBC is de Chinese yuan tegen 2017 volledig converteerbaar. Het is al mogelijk om rechtstreeks in yuan te wisselen in onder andere Hong Kong, Taiwan en Singapore. Ook in Europa krijgt de yuan voet aan de grond, bijvoorbeeld in Londen, Frankfurt en Zwitserland. De Financial Times schrijft dat de Chinese economie door het overschakelen van dollars naar yuan minder afhankelijk wordt van de Amerikaanse kredietmarkt. De vraag is wat de grote dollarreserves van China nog waard zijn, indien China voor een substantieel deel van de handel met het buitenland geen dollars mee nodig heeft.

yuan-currency