Bank of England houdt rente op 0,5% en pauzeert aankopen obligaties

De verwachting was dat de Bank of England zou besluiten het opkoopprogramma van staatsobligaties met nog eens £50 miljard uit te breiden tot £425 miljard. Maar door positieve macro-economische cijfers uit het Verenigd Koninkrijk besloot de centrale bank om een stapje terug te doen in het ondersteunen van de markten. Als gevolg van het pauzeren van het QE-programma door de Bank of England steeg het Britse pond naar het hoogste niveau ten opzichte van de euro in vijf weken tijd. Tegelijkertijd liep de rente op de Britse 10-jaars leningen op, die steeg donderdag met 1,6%. Voor de Britse 10-jaars obligaties, de zogeheten 'Gilts', wordt nu 1,79% rente gevraagd op de obligatiemarkt.

Gunstige macro-economische cijfers

De president van de Bank of England kwam tot het besluit om het QE programma te pauzeren nadat er in de afgelopen weken verschillende goede cijfers zijn vrijgegeven over de Britse economie. In de drie maanden naar september toe steeg het BBP met 1% en volgens de laatste cijfers daalde de officiele werkloosheid naar 7,9%. Dat was lager dan wat analisten voorspeld hadden. Naast een groeiend aantal parttime en fulltime banen in het Verenigd Koninkrijk ging de prijsinflatie omlaag, tot 2,2%. Dat ligt dicht bij de doelstelling van 2% inflatie per jaar die de Bank of England hanteert. Er is wel kritiek op de gepubliceerde macro-economische cijfers. Zo hebben sommige economen berekend dat de economische groei in werkelijkheid maar 0,2% was, in plaats van de gerapporteerde 1%.

Binnen de Bank of England was het besluit om het QE-programma te pauzeren op £375 miljard waarschijnlijk niet unaniem, zo schrijft de Telegraph op de blog sectie van de site. ''Waarschijnlijk hebben er dire of vier mensen voor een uitbreiding van het QE-programma gestemd'', aldus Philip Aldrick. Op 14 november zal de Bank of England haar inflatie- en groeiverwachtingen voor de Britse economie publiceren. Een week later komt de centrale bank met een uitwerking van haar rentebesluit.

Reuters schrijft dat er in het Verenigd Koninkrijk nog steeds zorgen zijn over de Europese schuldencrisis, omdat Europa haar belangrijkste handelspartner is en de Britse economie geraakt kan worden door economische krimp in het Europese vasteland. Recente macro-economische data uit de eurozone, zoals de inkoopmanagersindex en de werkloosheid, laten zijn dat de crisis in Europa blijft voortwoekeren en ook steeds meer de 'kelanden' raakt.

Balans Bank of England vol met staatsobligaties

Onderstaande grafiek laat het groeiende balanstotaal van de Bank of England zien vanaf 2007. Eind 2008 groeide de balans splotseling sterk als gevolg van het uitbreken van de crisis op de financiele markten. Vanaf 2009 werd het QE-programma in werking gesteld en werden er veel staatsobligaties opgekocht om de tekorten van de overheid te financieren. Inmiddels is de balans van de Bank of England verder opgelopen dan deze grafiek laat zien.

Balans van Bank of England groeide door aankopen staatsobligaties via QE-programma