Bank of England stuurt geld terug naar overheid

Als je toch aan de monetaire stimulering gaat, doe het dan gelijk goed. Dat lijkt de strekking te zijn van een brief die de gouverneur van de Bank of England eerder deze maand stuurde naar het Britse Ministerie van Financiën. In de brief bevestigt hij dat de rente-inkomsten over £375 miljard aan Britse staatsobligaties die nu nog bij de Asset Purchase Facility liggen, ten goede zullen komen aan het Britse ministerie van Financiën.

Zo is de cirkel weer rond, want de rente die het Britse ministerie van Financiën betaalt over deze staatsobligaties komt via de achterdeur bijna volledig terug in de schatkist. Normaal gesproken zouden de rente-inkomsten uit het Britse stimuleringsprogramma ten goede komen aan de Bank of England.

Asset Purchase Facility

De Asset Purchase Facility (APF) werd in het leven geroepen als een Britse variant op quantitative easing. De APF leende voor een extreem lage rente geld van de Bank of England en kocht daarmee in totaal £375 miljard aan Britse staatsobligaties. De opbrengsten van dit programma zouden ten goede komen aan de centrale bank, maar worden nu met goedkeuring van de gouverneur van de Bank of England rechtstreeks teruggestuurd naar de Britse overheid. Alleen de operationele kosten en mogelijke herinvesteringen in Brits schuldpapier worden ingehouden. Met het geld moet de Britse overheid haar staatsschuld terugbrengen, zo lezen we in de brief die de gouverneur van de centrale bank naar het ministerie van Financiën stuurde.

Totale aankopen van Britse staatsobligaties door de Bank of England

Totale aankopen van Britse staatsobligaties door de Bank of England

Bank of England helpt begrotingstekort omlaag

Dankzij deze ‘meevaller’ valt het begrotingstekort van de Britse regering dit jaar en volgend jaar lager uit. Een meevaller die mogelijk is door de grenzen van fiscaal en monetair beleid op te zoeken. In Weimar Duitsland kon de regering op een gegeven moment ook gratis lenen, omdat de centrale bank simpelweg nieuw geld overhandigde aan het ministerie van Financiën. Zo inflatoir is het beleid van centrale banken vandaag de dag nog niet, maar het lijkt wel steeds meer die kant op te gaan.

Nu worden tekorten gefinancierd middels de uitgifte van staatsobligaties, veilingen waar banken en pensioenfondsen zich op in kunnen schrijven. Centrale banken als de Bank of England, de Bank of Japan en de Federal Reserve kopen hun schuldpapier vervolgens op de secundaire markt. Op deze manier is er nog wel enige prijsvorming mogelijk, wat niet het geval is als een overheid rechtstreeks geld krijgt van een centrale bank.

Grens tussen fiscaal en monetair beleid vervaagt

Zodra centrale banken met nieuw geld staatsobligaties kopen en vervolgens de rente-inkomsten op dat schuldpapier teruggeven aan de debiteur wordt er in feite al gratis geleend. De gouverneur van de Bank of England verschuilt zich achter het beleid van de Amerikaanse en de Japanse centrale bank, die volgens hem dezelfde aanpak hanteren.

Transfer of excess cash from the Asset Purchase Facility to HM Treasury