Bundesbank: “Sterke euro bedreigt economische groei”

Een substantiële waardestijging van de euro vormt een bedreiging voor het economische herstel in Duitsland, zo schrijft de Bundesbank in haar nieuwste maandverslag. Ook kunnen kwetsbare economieën van sommige opkomende landen en geopolitieke spanningen in de wereld het herstel van de Duitse economie in gevaar brengen. De centrale bank spreekt van een “neerwaarts risico voor de economie” wanneer de euro sterk in waarde toeneemt ten opzichte van andere valuta.

De euro is sinds mei vorig jaar met 20% in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. De aankondiging van een nieuw stimuleringsprogramma drukte de koers van de munt omlaag ten opzichte van andere valuta. Door de goedkope euro hebben Europese bedrijven een concurrentievoordeel ten opzichte van bedrijven buiten de muntunie.

De uitspraken van de Duitse Bundesbank zijn om twee redenen opvallend. Ten eerste omdat de Duitse centrale bank in het tijdperk voor de introductie van de euro bekend stonde om haar afkeer van een actief wisselkoersbeleid. Ook de timing is opvallend, omdat de euro op het moment juist relatief laag staat en de markt eerder anticipeert op een daling dan op een stijging van de euro ten opzichte van de dollar.

bundesbank_gebaeude_jpg

Bundesbank: “Sterke euro bedreigt economisch herstel”