Centrale bank Zweden verlaagt rente en koopt meer staatsobligaties

De centrale bank van Zweden heeft onverwacht de rente verlaagd van minus 0,25% naar minus 0,35%. Ook schroeft de Zweedse Riksbank het opkoopprogramma van staatsobligaties op met 45 miljard Zweedse kronen (ruim €5 miljard). De consensus onder analisten was dat de centrale bank geen nieuwe maatregelen zou nemen.

“De inflatie is weer een beetje opgelopen en de economische activiteit in Zweden neemt toe, maar er is nog veel onzekerheid in de rest van de wereld. Door de gebeurtenissen in Griekenland van de afgelopen dagen is de onzekerheid aanzienlijk toegenomen”, zo schrijft de Riksbank in een persverklaring. Het rentebesluit werd binnen de centrale bank gesteund door vijf van de zes raadsleden. Alleen Henry Ohlsson wilde de rente ongewijzigd laten.

Wisselkoersbeleid

De Riksbank maakt zich ook zorgen over de wisselkoers van de Zweedse munt. De waardestijging van de Zweedse kroon ten opzichte van de euro heeft een drukkend effect op de inflatie die de centrale bank juist zo nastreeft. Ook verzwakt het de concurrentiepositie van Zweedse bedrijven die afhankelijk zijn van de export. Als gevolg van dit rentebesluit zakte de munt weg van 9,24 naar 9,35 kronen tegenover de euro.

De Zweedse Riksbank is vastberaden de inflatie aan te jagen, want de Raad van Bestuur is bereid meer te doen als de situatie daarom vraagt. De centrale bank spreekt van een ‘hoge mate van paraatheid’ om eventueel de rente verder te verlagen, de aankopen van staatsobligaties op te schroeven of te interveniëren in de valutamarkt.

riksbank-zweden

Centrale bank Zweden verlaagt rente en koopt meer staatsobligaties