Centrale banken maken valutaswap permanent

Eind vorig jaar schreven we op Marketupdate over de verlenging van de valutaswap tussen een aantal grote centrale banken. Met deze valutaswap kunnen de ECB, de Federal Reserve, de Bank of England, de Bank of Japan en de Zwitserse Nationalbank (SNB) tijdelijk liquiditeit aan elkaar verstrekken, zodat er bij banken geen acute tekorten kunnen ontstaan aan vreemde valuta. Destijds schreven we dat deze samenwerking in februari 2014 herzien zou worden, maar vandaag kwam Bloomberg met het nieuws naar buiten dat deze valutaswap een permanent karakter krijgt.

De tijdelijke valutaswaps tussen de ECB, de Federal Reserve, de BoE, de BoJ en de Zwitserse SNB worden vanaf nu omgezet in permanente faciliteiten, waar banken zonder belemmeringen valuta kunnen lenen om hun verplichtingen in vreemde valuta af te kunnen dekken. “De bestaande valutaswap heeft geholpen om de spanningen in de financiële markten te verlichten”, zo schrijft de ECB donderdag in haar persbericht. “De bestaande afspraken worden voortgezet en zullen dienst doen als prudente liquiditeitsbuffer”.

Meer samenwerking tussen centrale banken

Centrale banken werken sinds het uitbreken van de kredietcrisis nauw samen om het banksysteem te behouden voor een liquiditeitscrisis. Ten tijde van de Europese schuldencrisis konden Europese banken moeilijk aan dollars komen, een situatie waarin een valutaswap uitkomst biedt. Door dollars, euro’s, ponden, francs en yen dag en nacht volop aan iedereen beschikbaar te stellen voorkomt men dat tijdelijke liquiditeitsproblemen uitgroeien tot een solvabiliteitsprobleem.

Valutaswap als permanent vangnet

De valutaswap tussen centrale banken moet gezien worden als een soort vangnet voor de financiële markten. Volgens Daisuke Karakama van de in Tokyo gevestigde Mizuho Bank Ltd. kunnen er niet genoeg maatregelen genomen worden om de veiligheid van het financiële systeem te garanderen. “Op dit moment is het nog niet nodig, maar veranderingen gebeuren altijd plotseling”, zo verklaard Karakama tegenover Bloomberg.

De gouverneur van de Bank of Japan, Haruhiko Kuroda, liet weten dat er op dit moment geen zorgen bestaan over de beschikbaarheid van liquiditeit in de wereldwijde financiële markten. “We hebben het permanent gemaakt omdat deze swapconstructie onder zes centrale banken heeft bijgedragen aan de stabilisering van de markt. We hebben op dit moment overigens geen plannen om de valutaswap uit te breiden naar meer centrale banken dan deze zes”.

De bilaterale valutaswaps tussen centrale banken werd in november 2011 opgetuigd als aanvulling om een bestaand systeem om dollars te lenen. Volgens Mark Carney, de gouverneur van de Britse centrale bank, kan het wereldwijde netwerk van permanente valutaswaps worden uitgebreid met Chinese yuan. In juni bereikte de Bank of England al een overeenkomst met de People’s Bank of China en nog niet zo lang geleden deed de ECB hetzelfde.

Ben Bernanke van de Federal Reserve was minder enthousiast over de langlopende valutaswaps tussen centrale banken: “We willen niet per se een permanente dienst verlenen aan de financiële markten. Er is een goede reden om banken onder druk te zetten, of in ieder geval te beïnvloeden, om beter om te gaan met het beheer van vreemde valuta.”

Centrale banken maken onderlinge valutaswap permanent

Centrale banken maken onderlinge valutaswap permanent