“China moet haar positie in dollarreserves herzien”

In een ingezonden stuk voor de Chinese krant Global Times schrijft Stephen S. Roach dat China aan de vooravond staat van een belangrijke economische verschuiving. China moet zich van een exportland met een relatief goedkope munt transformeren naar een land met een sterkere munt en een grotere binnenlandse afzetmarkt voor haar producten. Dat is nodig, omdat het niet meer verantwoord is om nog meer dollarreserves te verzamelen. Hieronder leest u een samenvatting van de analyse die gisteren werd gepubliceerd in de Global Times..

Export in ruil voor dollarreserves

In het oude model leende China haar dollarreserves van de export opnieuw uit aan de VS, door dollarreserves om te ruilen voor Amerikaanse staatsobligaties. In 2008 nam China de rol van Japan over als grootste crediteur van de Verenigde Staten. Vanaf dat moment hebben de Chinezen netto bijna $850 miljard aan Treasuries aan hun reserves toegevoegd. Tussen 2000 en 2013 is het aandeel van China in de totale Amerikaanse staatsschuld gestegen van 1,8% naar 10,7%.

Door steeds dollars terug te sturen naar de VS hield China haar munt relatief goedkoop ten opzichte van de dollar, met als resultaat dat de exportmotor bleef draaien. Een exportmotor die China veel werkgelegenheid en economische groei opleverde en die de VS beloonde met bijzonder goedkope import en goedkope schuldfinanciering. Dit systeem van dollars stapelen (inmiddels heeft China bijna $4 biljoen aan dollarreserves) had gunstige effecten op zowel de Amerikaanse als de Chinese economie. Maar de voordelen lijken steeds minder op te wegen tegen de nadelen…

Schuldencrisis VS

De zwakheden in de Amerikaanse economie beginnen steeds zichtbaarder te worden. De government shutdown en de discussie over het Amerikaanse schuldenplafond zijn daar het voorbeeld van. Ook het feit dat de arbeidsmarkt onvoldoende herstel laat zien en dat de Amerikaanse centrale bank vast houdt aan haar stimuleringsprogramma van $84 miljard per maand laat zien dat er steeds meer problemen op de loer liggen. De economie kwakkelt, terwijl de staatsschuld én de monetaire basis van de VS steeds sneller groeit. De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar bereikte onlangs zelfs de 3%, een teken dat de markt minder vertrouwen heeft in de Amerikaanse economie.

Met al die waarschuwingssignalen zijn de Chinezen aan het denken gezet. Hoe veilig zijn die dollarreserves nog, nu de Amerikaanse obligatiemarkt permanent aan het infuus ligt bij de Federal Reserve… En hoe kunnen de Chinezen hun blootstelling aan de VS verkleinen?

Balanceer-act

De Chinezen zijn zich bewust van hun positie in de wereldeconomie en weten dat ze niet zomaar afstand kunnen doen van hun dollarreserves. In plaats daarvan moet China haar munt geleidelijk in waarde laten stijgen. Daarmee verkleint China haar exportvoordeel en neemt de koopkracht van de Chinezen bevolking toe. Dit alles moet leiden tot een sterkere interne markt voor Chinese goederen en diensten en een kleinere afhankelijkheid van de exportmarkt.

Sinds juli 2005 is de Chinese yuan al met 35% in waarde geapprecieerd ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat lijkt veel, maar de waardestijging was nog veel groter geweest als China niet jarenlang de Amerikaanse consumptie ondersteund had door haar dollarreserves steeds weer terug te sturen naar de VS.

Het Chinese State Administration of Foreign Exchange (SAFE) moet haar afkorting serieus nemen en een strategie ontwikkelen om haar overgewicht van dollarreserves terug te dringen. Het ziet er namelijk niet naar uit dat de VS binnen afzienbare tijd uit haar fiscale problemen komt…

Hoe lang blijven de Chinezen dollarreserves stapelen?

Hoe lang blijven de Chinezen dollarreserves stapelen?