China should cap forex reserves at 1.3 trillion U.S. dollars: China banker

Vorige week zei de president van de Chinese centrale bank, Zhou Xiaochuan, dat China meer valutareserves heeft dan rationeel wenselijk is. Afgelopen weekend werd concreet hoeveel “rationeel” is. Volgens Tang Shuangning, van één van de vele investeringsconsortiums die China heeft, heeft China voldoende aan $800 miljard tot $1,3 biljoen. Centrale bankier Xia Bin gaf aan dat $1 biljoen aan dollarreserves ruim voldoende is.

Hoe de samenstelling van de Chinese valutareserve eruit ziet, is grotendeels onbekend. De totale reserve van ruim $3 biljoen bestaat niet alleen uit dollars. In maart 2010 gaf China enige openheid van zaken toen bekend werd gemaakt dat de reserves voor 65% wordt aangehouden in dollars. Die dollars zijn vooamelijk belegd in Amerikaanse staatsobligaties.
De geluiden zijn zeer opmerkelijk want China heeft eigenlijk zoveel Amerikaans schuldpapier dat zij dit niet ongemerkt kan verkopen. China is zogezegd “too big to exit”. Wanneer China het Amerikaanse schuldpapier verkoopt, dan zijn er meerdere elementen om in de gaten te houden: (1) wat doet China met de verkregen dollars; (2) wat gebeurt er met de prijs van Amerikaans schuldpapier en (3) wat doen andere houders van Amerikaanse staatsobligaties en (4) wat doet de Federal Reserve in dat geval? Een massale sell-off van Amerikaanse staatsobligaties kan haast niets anders dan het einde van de dollar betekenen.