Chinese bedrijven doen steeds meer overnames in de VS

De Amerikaanse toezichthouder moet toestemming geven voor oveames van Amerikaanse bedrijven door een buitenlandse partij. In sommige gevallen kan een oveame tegengehouden worden omdat het bedrijf in kwestie geassocieerd wordt met de 'nationale veiligheid'' of omdat het bedrijf over kritieke technologieën beschikt. Afgelopen week keurde de Amerikaanse toezichthouder de oveame van een Amerikaanse batterijenfabrikant door een Chinees bedrijf goed, ondanks politiek verzet en een “ijzige ontvangst”.

Wanxiang America Corporation, een onderdeel van de Chinese Wanxiang Group, betaalt $257 miljoen om A123 Systems over te nemen, een Amerikaans bedrijf dat lithium-ion batterijen maakt en dat gesteund werd door de Amerikaanse overheid. “Je moet de regels begrijpen, deze zorgvuldig hanteren en transparant zijn. De beslissing om een oveame goed te keuren ligt bij hun”, aldus de president van Wanxiang America, Pin Ni.

Het afgelopen jaar hebben Chinese bedrijven voor in totaal $10 miljard uitgegeven voor in totaal 46 verschillende oveames van Amerikaanse ondeemingen, zo becijferde Dealogic. Het totaalbedrag aan oveames was in 2012 hoger dan van 2009 tot en met 2011 gecombineerd. Onder de oveames viel bioscoopketen AMC Entertainment Holdings, dat voor $700 miljoen werd overgenomen door Wanda Group.

Meeste oveames in Canada

Amerikaanse bedrijven komen op de tweede plaats als het gaat om het totaalbedrag aan oveames door Chinese bedrijven. Waar de Chinezen nog actiever op oveamepad zijn gegaan is Canada, want daar werd het afgelopen jaar voor $23 miljard aan oveames verricht. Daaronder valt onder meer de oveame van Nexen Incorporated by Cnooc Ltd., een bedrijf dat olie uit teerzanden haalt. Deze oveame, waarvoor een Chinese energiegigant $15,1 miljard op tafel heeft gelegd, is overigens nog niet helemaal rond.

De oveame van Nexen moet nog goedgekeurd worden door de Amerikaanse autoriteiten, omdat dit bedrijf ook een groot aantal bezittingen heeft verspreid over de Amerikaanse kust in de Golf van Mexico. Afgelopen maand werd de deadline voor deze deal door beide partijen verlengd van 31 januari naar 2 maart. Autoriteiten in Canada, het Verenigd Koninkrijk en in de EU hebben deze grote oveame al goedgekeurd.

De meeste oveames door Chinese bedrijven zijn gericht op relatief kleine Amerikaanse ondeemingen, omdat grote oveames vaak niet mogelijk zijn. Bankiers en advocaten die Chinese bedrijven op oveamepad begeleiden zouden daar ervaring mee hebben. Grote oveames door Chinese bedrijven en investeerders hebben een relatief kleine kans van slagen.

Dat Amerikanen de Chinese oveames niet altijd verwelkomen blijkt wel uit de afgeketste oveame van Amerikaanse olieproducent Unocal Corporation door China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) in 2005. Het Chinese bedrijf, dat een bod van $18,5 miljard op tafel had gelegd, kreeg ongekende politieke weerstand. Het Amerikaanse congres maakte toen een aanpassing in een bepaalde energiewet, waardoor de oveamepoging gefrustreerd werd. Uiteindelijk mocht Chevron Corporation de oveame later wél doorvoeren.

Gedwarsboomd

Sommige oveames door Chinese bedrijven in de VS zouden nog steeds gedwarsboomd worden. Zo ging een oveame van vliegtuigonderdelen bouwer Hawker Beechcraft Incorporated door Superior Aviation Beijing Corporation niet door omdat het te complex zou zijn om deze activiteiten te scheiden van andere activiteiten in Wichita (Kansas). Daar ontwikkelde het bedrijf ook technologieën voor defensie en die technologie zou niet goed genoeg beschermd kunnen worden in het geval van een oveame van de vliegtuigonderdelen afdeling van Hawker Beechcraft.

Een rapport van het Amerikaanse Congres, dat in oktober werd gepubliceerd, waarschuwde Amerikaanse bedrijven tegen mogelijke  oveames door Chinese telefoonmakers ZTE Corporation en Huawei Technologies. In het rapport werd de conclusie getrokken dat deze Chinese fabrikanten apparatuur zouden kunnen gebruiken om in de Vs te spioneren. Volgens Huawei zijn de bevindingen uit dit rapport 'politiek gedreven'.

Om een botsing met de Amerikaanse toezichthouder te voorkomen richten Chinese bedrijven zich op kleinere oveames van maximaal $500 miljoen. Ook richten Chinese bedrijven zich vaker op het opzetten van joint venture overeenkomsten en partnerships dan op volledige oveames. Onlangs werd het in Califoie gevestigde Complete Genomics Incorporated voor $118 miljoen overgenomen door het Chinese BGI-Shenzhen. Dat was de eerste oveame van een Amerikaans bedrijf dat publiekeijk verhandeld werd.

 

Steeds meer Chinese oveames in de VS (Afbeelding via The Economist)