Chinese yuan neemt tweede plaats over van de euro

De Chinese yuan heeft de tweede plaats overgenomen van de euro als meest gebruikte valuta in de wereldwijde handel, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT). In oktober had de yuan een marktaandeel van 8,66% in de wereldhandel, vergeleken met 6,64% voor de euro. De grootste gebruikers van Chinese yuan in het wereldwijde betalingsverkeer zijn een aantal belangrijke handelspartners van China, zoals Hong Kong, Singapore, Duitsland en Australië.

In januari 2012 stond de Chinese munt nog op de vierde plaats in de ranglijst van meest gebruikte valuta, aldus Bloomberg. Op dat moment had de yuan een marktaandeel van slechts 1,89% en werd de euro gebruikt voor 7,87% van alle transacties. Het zijn nog steeds kruimeltjes in vergelijking met de Amerikaanse dollar, de munt die ondanks alle kritiek en ondanks de talloze valutaswaps momenteel nog steeds gebruikt wordt voor 81,08% van alle transacties. In januari 2012 was het marktaandeel van de Amerikaanse munt in de internationale handel nog iets groter, namelijk 84,96%.

Dat de Amerikaanse dollar anno 2013 nog steeds de dienst uitmaakt blijkt ook wel uit de verdeling binnen de top vier. De Japanse yen stond in januari 2012 nog boven China met een marktaandeel van 1,94%, maar werd in oktober 2013 nog maar voor 1,36% van alle transacties gebruikt. Dat een valuta met een dergelijk klein marktaandeel op de vierde plaats komt zegt genoeg over de macht die de dollar al vanaf het Bretton Woods akkoord uit 1944 heeft.

Internationalisering van de Chinese yuan

De Chinezen hebben de afgelopen jaren veel stappen gezet om de yuan internationaal geaccepteerd te krijgen. Zo is de vaste wisselkoers steeds meer losgelaten en heeft China haar economie steeds meer opengesteld voor buitenlandse investeerders. Zo groeit er langzaam maar zeker een internationale markt voor de Chinese munt. Middels tal van valutaswaps met verschillende handelspartners stimuleert China ook het gebruik van de eigen munt als alternatief voor de dollar. In oktober tekenden de People’s Bank of China en de ECB nog een belangrijke valutaswap, waarmee handel tussen de Eurozone en China makkelijker in yuan en euro’s afgehandeld kan worden. Rond dezelfde tijd werd bekend dat Groot-Brittannië het Europese handelscentrum wordt voor Chinese yuan.

Gouverneur Yi Gang van de Chinese centrale bank liet onlangs ook al weten dat China geen interesse heeft om nog meer buitenlandse valutareserves aan te houden. Ook dat houdt verband met de toenemende internationalisering van de yuan. China heeft meer dan $3,5 biljoen aan valutareserves, verreweg het meeste van alle landen in de wereld. “De Chinese yuan renminbi is overduidelijk een belangrijke valuta geworden voor de wereldhandel en al helemaal voor Azië”, zo verklaarde Franck de Praetere van SWIFT.

Chinese yuan neemt tweede plaats over van de euro

Chinese yuan neemt tweede plaats over van de euro

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “Chinese yuan neemt tweede plaats over van de euro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo