Chinese yuan stijgt naar vierde plaats

De Chinese yuan steeg in augustus naar de vierde plaats van valuta die het meest gebruikt worden in het internationale handelsverkeer. De munt behaalde een marktaandeel van 2,79% en nam daarmee de derde positie over van de Japanse yen. Dat blijkt uit cijfers van SWIFT, het bedrijf dat een groot deel van het internationale betalingsverkeer verwerkt.

Drie jaar geleden was het marktaandeel van de Chinese munt slechts 0,84% en stond de valuta op de twaalfde plaats van meest gebruikte handelsmunten. China heeft dus grote stappen gezet in het internationaliseren en promoten van de yuan. China moedigt handelspartners aan de yuan te gebruiken als alternatief voor de Amerikaanse dollar.


swift-yuan-marketshare

Chinese yuan stijgt naar vierde plaats (Bron: SWIFT)

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.