Dollar profiteert amper van positieve verrassing Amerikaanse inflatie

De valutamarkt lieten vorige week aardig wat volatiele handel zien. De opwaartse verrassing bij de Amerikaanse inflatie had een heel onverwacht effect op de dollar, die maakte namelijk een enorme val naar een nieuw laagterecord in vele jaren, om daarna aan een net zo scherpe rally te beginnen en de week 1,5% lager te eindigen ten opzichte van de verschillende Europese valuta.

De valutamarkt lieten ook minder voorspelbare koersen zien. Vanzelfsprekende correlaties tussen valuta en activaklassen lijken verdwenen te zijn – met name die tussen de Amerikaanse rentetarieven en de Amerikaanse dollar. Het wegvallen van de correlatie zoals we die nu zien, moet nauwlettend worden gevolgd en bevestigd.

Valutahandelaren zullen zich volgende week waarschijnlijk richten op de notulen van de januaribijeenkomst van de Federal Reserve en op die van de laatste ECB-bijeenkomst donderdag. Verder zullen weinig gegevens verschijnen. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

Bij gebrek aan belangrijke cijfers, politiek nieuws en ontwikkelingen in het monetaire beleid werd de euro grotendeels vlak gehandeld ten opzichte van alle andere Europese valuta’s. De munt rallyde volatiel tegenover de dollar, net als alle andere belangrijke wereldvaluta.

Aanstaande donderdag verschijnen de notulen van de ECB-bijeenkomst en de PMI-flashcijfers voor zakelijke activiteit voor februari. Deze zullen de verwachtingen van een sterke groei in de eurozone en een heel voorzichtig afstappen van het beleid van negatieve rentes waarschijnlijk niet significant veranderen.

Britse pond

De economische cijfers die vorige week uit het Verenigd Koninkrijk kwamen gaven een wisselend beeld. De inflatie bleef hoog, want met 3% is dit de enige grote economie waarin de inflatie consequent boven de doelen van de centrale bank blijft. Anderzijds stegen de detailhandelsverkopen in de maand januari slechts 1,5% ten opzichte van het voorgaande jaar, wat ten opzichte van de verwachtingen teleurstelde.

Wij denken dat de inflatiecijfers aanzienlijk relevanter zijn dan de volatiele detailhandelsverkopen. Onze voorspelling dat de Bank of England bij zijn volgende bijeenkomst de rente zal verhogen, handhaven we dan ook.

Het wordt een relatief drukke week voor het Britse pond. Woensdag verschijnt het werkgelegenheidsrapport en een aantal vertegenwoordigers van de Bank of England zal getuigen voor de parlementaire treasurycommissie.

Amerikaanse dollar

De inflatiecijfers van januari moeten de beleidsmakers van de Federal Reserve verder gerustgesteld hebben. De cijfers bevestigden het beeld uit het banenreport dat de krappe arbeidsmarkt eindelijk doorwerkt op de lonen en de prijzen. De dollar profiteerde niet van het nieuws; de markten werden vooral door technische factoren bepaald – en door de opluchting die de rebound van de aandelenprijzen bracht na de inzinking van vorige week.

Aankomende week is er een lichte kalender. Wij verwachten dat de relatie tussen de Amerikaanse dollar en Amerikaanse rentetarieven zich zal herstellen en dat dit de koers van de dollar verder zal opdrijven, in het verlengde van de rally van vrijdag.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl