‘EU overweegt olie uit Iran in euro af te rekenen’

De Europese Unie zou overwegen een overstap te maken van de dollar naar de euro voor import van olie uit Iran. Dat gerucht is afkomstig van een diplomatieke bron die een anonieme verklaring deed tegenover de Russische nieuwssite Sputnik. We hebben het gerucht nog niet kunnen bevestigen, maar het zou wel mogelijk zijn in het kader van de nieuwe Amerikaanse sancties. Daarmee wordt Iran namelijk afgesloten van het internationale betalingsverkeer in dollars.

Afgelopen dinsdag was de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Zarif op bezoek in Brussel. Hij was daar samen met de ministers van Buitenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland en de hoge vertegenwoordiger van het buitenlandse beleid van de Europese Unie, Federica Mogherini, om te praten over de praktische invulling van de internationale deal met Iran.

Nieuwe sancties tegen Iran

Vorige week besloten de Verenigde Staten zich terug te trekken uit deze deal en kwamen ze met nieuwe sancties tegen Iran, die ook gevolgen hebben voor Europese bedrijven die daar zaken willen doen. Een van de maatregelen is dat Iraanse banken worden afgesloten van het Amerikaanse betalingsverkeer, waardoor het lastiger is geworden om in dollars te handelen.

Europa heeft zich voorgenomen om vast te houden aan de gemaakte afspraken met Iran, maar dat betekent ook dat ze de zakelijke belangen van Europese bedrijven moeten beschermen tegen mogelijke represailles uit de Verenigde Staten.

Door de overstap te maken van dollars naar euro’s kunnen Europa en Iran zich iets minder afhankelijk maken van de Verenigde Staten. Maar het zou ook een zwaar politiek statement zijn, waarmee Europa een andere koers gaat varen dan haar bondgenoot aan de andere kant van de oceaan.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo