Euro onderuit na persconferentie ECB

De euro liet donderdag de grootste koersdaling in zestien maanden zien, nadat de Europese Centrale Bank haar plannen bekendmaakte om tot en met september volgend jaar door te gaan met het opkopen van staatsobligaties. De ECB voldeed aan de verwachting van de financiële markten door het opkoopprogramma te halveren van €60 naar €30 miljard, maar beleggers hadden er niet op gerekend dat de centrale bank nog zeker tot september 2018 doorgaat met het opkopen van staatsobligaties.

De wisselkoers tussen de euro en de dollar staat al sinds augustus op een relatief hoog niveau van $1,18 tot $1,20 tegenover de Amerikaanse dollar, omdat valutahandelaren ervan overtuigd waren dat de ECB op korte termijn het stimuleringsprogramma zou afbouwen. Maar nu blijkt dat de centrale bank haar monetaire stimulering nog een jaar verlengt en de rente nog veel langer laag zal houden overheerst een gevoel van teleurstelling. De euro ging met 1,4% onderuit en zakte naar een niveau van $1,16 tegenover de dollar.

Euro onderuit na persconferentie ECB (Bron: Bloomberg)

Afbouw stimuleringsprogramma’s

Het besluit van de ECB om het opkoopprogramma langzaam verder af te bouwen komt vijf weken nadat de Federal Reserve haar plannen bekendmaakte om het opkoopprogramma terug te draaien en haar balans van $4,5 biljoen te verkleinen. Ook de Amerikaanse centrale bank worstelt met de erfenis van honderden miljarden aan schuldpapier, die sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 zijn opgekocht om de rente omlaag te brengen. Yellen wil deze langzaam maar zeker terug op de markt brengen, maar dat is een proces dat nog jaren kan duren.

Het is ook nog maar de vraag of centrale banken als de Fed en de ECB hun opkoopprogramma’s volledig kunnen terugdraaien. Door het schuldpapier terug op de markt te brengen stijgen de rentelasten voor overheden, bedrijven en huishoudens, terwijl die zich de afgelopen jaren juist steeds meer schuld op zich hebben genomen. Breekt er weer een nieuwe crisis uit, dan is de kans groot dat centrale banken opnieuw de geldkraan open moeten draaien.