Federal Reserve begint met tapering!

De Federal Reserve gaat vanaf volgend jaar minder monetaire stimulering toepassen. In plaats van $85 miljard per maand aan ‘quantitative easing’ moet de markt leren leven met slechts $75 miljard per maand. Zowel de aankopen van Treasuries als van hypotheekleningen wordt met $5 miljard teruggeschroefd, een kleine stap in de goede richting.

Op de valreep geeft Bernanke toch nog gevolg aan zijn voorstel om de tapering te starten, want vanaf volgend jaar zal Janet Yellen zijn taken overnemen als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Met het terugschroeven van het stimuleringsprogramma is het traject voor de komende jaren gewijzigd. Onderstaande grafiek laat zien hoe groot de impact van het besluit van gisteravond is voor de obligatiemarkt.

Voor de liefhebber hebben we ook de integrale video van de FOMC meeting voor u opgezocht. Daarin geeft Bernanke een korte toelichting op het besluit van de centrale bank om tot tapering over te gaan. Ook komen de vragen van journalisten voorbij. De notulen van de meeting kunt u vinden op de website van de Federal Reserve.

Nu de tapering begonnen is stellen we u de vraag: Hoe staat het stimuleringsprogramma er over een jaar bij?

Ziet u de tapering?

Ziet u de tapering?