Frankrijk wil een zwakkere euro

De Franse vice-president Manuel Valls heeft gezegd dat de ECB meer moet doen om de wisselkoers van de euro te verlagen, omdat er anders deflatie dreigt in de achttien landen van de eurozone. De ECB ga in juni al een sterk signaal aan de markt af door een nieuw TLTRO programma te lanceren, maar volgens Valls moet de centrale bank nog een stapje verder gaan in haar monetaire beleid. ECB-president Draghi gaf in zijn speech bij Jackson Hole al een hint dat de centrale bank meer kan doen om de deflatie te bestrijden. Formeel behoort financiering van overheidstekorten niet tot de instrumenten van de centrale bank, maar er zijn wel andere maatregelen die de ECB kan nemen om de economie te stimuleren. Zo kan de ECB bijvoorbeeld wel bedrijfsobligaties opkopen.

Frankfurt

Op 4 september komen de Europese ministers van Financiën in Frankfurt bijeen om het monetaire beleid van de eurozone te bespreken. Draghi spreekt vandaag in Parijs met de Franse president Francois Hollande over het monetaire beleid van de Eurozone. De Fransen kunnen blijkbaar niet wennen aan het monetaire beleid van de Europese centrale bank, want begin vorig jaar deed Hollande ook al zijn beklag over de relatief sterke euro. Toen stond de wisselkoers ook al relatief hoog, op bijna $1,36 tegenover de euro. De euro heeft de afgelopen twee maanden al behoorlijk te lijden gehad onder alle geruchten over monetaire stimulering. De wisselkoers zakte de afgelopen twee maanden van bijna 1,37 naar minder dan 1,32.

Tweedeling

Volgens Draghi helpt het als Europese regeringen hun tekort laten oplopen, indien de begroting daar ruimte voor biedt. Daarmee staat Draghi tegenover de begrotinsdiscipline van de Duitse bondskanselier Merkel, die juist aandringt op het verkleinen van de tekorten en de schulden. Wolfgang Schauble, de Duitse minister van Financiën,staat aan de zijde van Merkel. Hij zei afgelopen week in Berlijn dat schuld gedreven economische groei uiteindelijk leidt tot economische neergang. Schauble wijst daarbij op de Zuid-Europese landen die grondige hervormingen moesten doorvoeren in ruil voor een bail-out. “Deze landen doen het nu veel beter dan alle andere in Europa”, zo verklaarde de minister van Financiën. “Je economie gaat niet beter draaien als je alleen maar meer schulden maakt. Hoewel dat op korte termijn groei oplevert, zal het op de lange termijn een neerwaarts effect hebben”.

De tweedeling in de Eurozone wordt steeds groter. Aan de ene kant staat de begrotingsdiscipline van de Duitsers, aan de andere kant het soepele monetaire beleid van onder meer de Fransen en de Italianen. Voor de Duitsers is de onafhankelijkheid van de centrale bank heilig, wat niet vreemd is als je kijkt naar de geschiedenis van Duitsland. Nog altijd is er de angst van hyperinflatie, die de Weimar republiek van de jaren ’20 ernstig ontwrichtte. De Fransen daarentegen willen de ECB (en de euro) gebruiken als instrument om de exportpositie van Europa te versterken.

manuel-valls

Manuel Valls wil een zwakkere euro (Afbeelding door Miguel Medina/AFP via Getty Images, via Bloomberg)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo