Geithner prods China currency policies

Volgende week gaat de Chinese president Hu Jintao op staatsbezoek bij Barack Obama. Vooruitlopend op de ontmoeting worden scherpe standpunten ingenomen. Geithner kon niet genoeg benadrukken dat de Chinese Renminbi ondergewaardeerd is ten opzichte van de dollar. Dit heeft grote en negatieve gevolgen voor de Amerikaanse economie. 

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2011/01/12/AR2011011206069.html

Lees ook de standpunten van China. Zo zei een hoge Chinese diplomaat dat China garanties van de Amerikaanse overheid wil voor de Chinese financiële tegoeden in Amerika. Met andere woorden, de Chinezen zien en vrezen een enorme waardedaling van de Amerikaanse staatsobligaties die zij hebben gekocht.
Het geeft eens te meer aan hoe tegenstrijdig de Amerikaanse en Chinese belangen zijn. China is vooralsnog een “exporteconomie” en kan daarom moeilijk de Renminbi laten stijgen ten opzichte van de dollar. Veel Chinese werkgelegenheid is afhankelijk van een lage valutakoers. De VS heeft belang bij een relatief lagere dollar waardoor het meer kan exporteren en minder uit China importeert. Daarmee stopt de VS ook de verplaatsing van productie naar Azië en stimuleert het de werkgelegenheid.
De Amerikanen hebben de geldpers niet alleen aangezet omdat China de Amerikaanse tekorten niet meer wil financieren, maar ook om de dollar te devalueren. Ook al ontkennen de Amerikanen dit. Ondertussen verwatert de waarde van Amerikaanse staatsobligaties en dat voelt China in de portemonnee.