Golfstaten volgen renteverhoging Federal Reserve

Vlak na de renteverhoging door de Federal Reserve werd ook in Saoedi-Arabië, Koeweit en Bahrein de rente verhoogd. Veel olieproducerende landen in het Midden-Oosten hebben hun munt gekoppeld aan de dollar en proberen deze koppeling te verdedigen door het monetaire beleid van de Federal Reserve te volgen.

Eerder dit jaar kwamen deze muntkoppelingen onder druk te staan, omdat olieproducerende landen door de lage olieprijs opeens met een begrotingstekort geconfronteerd werden. Zou de lage olieprijs langer aanhouden, dan zou het voor landen als Saoedi-Arabië veel moeilijker worden om de waarde van hun eigen munt op gelijk niveau te houden als de dollar.

Olieprijs

Eind november bereikten de olieproducerende landen een akkoord over het beperken van de olieproductie, waardoor de olieprijs weer ruim boven de $50 per vat kwam. Dit akkoord kwam voor de Verenigde Staten op een zeer gunstig moment, want de Amerikaanse centrale bank wist dat een renteverhoging de dollar nog sterker zou maken en de druk op de Golfstaten zou verhogen om hun koppeling met de dollar los te laten.

Nu de olieprijs wat hoger staat hebben de Golfstaten meer beweegruimte om de renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank te volgen en de muntkoppeling in stand te houden. De verwachting is dat de centrale banken van de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en mogelijk ook die van Qatar binnenkort de rente zullen verhogen.

currency-pegs-economist

Veel Golfstaten hebben hun munt gekoppeld aan de dollar (Bron: Economist)

Saoedische riyal

In de zomer kwam de Saoedische riyal zo zwaar onder druk te staan dat de toezichthouder van het Arabische land alle beleggingsproducten verbood die het mogelijk maakten om tegen de munt te speculeren. Die zorgen zijn inmiddels naar de achtergrond verdwenen, maar ze zijn nog niet helemaal van de radar. Sterker nog, in november verklaarde de Saudische prins Alwaleed tegenover Bloomberg dat een ontkoppeling van de riyal op de langere termijn nog steeds tot de mogelijkheden behoort.

“Voor wat betreft de ontkoppeling van de dollar en de riyal. Ik denk dat die voorlopig moet blijven zoals die is. Echter, voor twee of drie jaar in de toekomst is het een mogelijkheid. Ik ben niet de gouverneur van de centrale bank, dus ik zal er niet om vragen. Het is nog te vroeg, we hebben genoeg valutareserves en genoeg capaciteit om te lenen. Dat is voldoende voor de komende drie, vier of vijf jaar. Dus de kwestie om de koppeling tussen beide valuta los te laten, daarvoor is het nog te vroeg.  “

Valutareserves

Voordat Saoedi-Arabië haar koppeling aan de dollar loslaat zal ze misschien eerst nog een deel van haar dollarreserves willen liquideren. Het land heeft na China, Japan en Zwitserland de grootste valutareserves ter wereld. In oktober beschikte de Saudi Arabian Monetary Authority (SAMA) over omgerekend $535 miljard aan valutareserves. Sinds de daling van de olieprijs eind 2014 in gang werd gezet heeft de centrale bank al meer dan 30% van haar valutareserves verbruikt.

saudi-arabia-foreign-exchange-reserves

Valutareserves Saoedi-Arabië dalen sinds 2014 in hoog tempo (Bron: Trading Economics)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo