Argentinië slaagde er deze week niet in $539 miljoen aan rente betalen over haar leningen, waardoor kredietbeoordelaars voor de tweede keer in dertien jaar tijd kunnen spreken van een default. Het is een problematische situatie voor het land, dat vrijwel geen economische groei meer kent en dat te kampen heeft met een zeer hoge inflatie. Dat blijkt ook als we de aandelenmarkt erbij pakken. Die weerspiegelt de sterk opgelopen inflatie in Argentinië. We hebben er voor de beeldvorming ook de S&P 500 index tegenover gezet.
Nominaal rendement Argentijnse en Amerikaanse aandelenmarkten (Bron: Yahoo Finance)
Argentijnse peso
De officiële wisselkoers is 8,21 pesos tegenover een Amerikaanse dollar, maar op de zwarte markt hanteert men een veel hogere wisselkoers van 12,65 pesos per dollar. Dat is ongeveer vier keer zo hoog als de wisselkoers begin 2008. Corrigeren we het extreem hoge rendement van de Merval index voor de waardedaling van de Argentijnse valuta, dan blijft er weinig van dat spectaculaire rendement over. Ten opzichte van begin 2008 staat de Merval index ongeveer vier keer zo hoog, ongeveer dezelfde orde van grootte als de waardedaling van de munt. voor de volledigheid plaatsen we er ook een grafiek bij de de officiële wisselkoers (blauwe lijn) en de wisselkoers op de zwarte markt laat zien (groene lijn).
Zoals u ziet heeft de centrale bank van Argentinië ergens in 2011 de controle over de valutamarkt verloor. Sindsdien loopt de officiële wisselkoers en de wisselkoers op de vrije markt niet meer gelijk op.
Wisselkoers Argentijnse peso versus dollar (Bron: Dolarblue.net)
Een gedachte over “Grafiek: Aandelenmarkt Argentinië slaat op tilt”
Ach ja, de linkse en rechtse sociale medemens vindt dat de overheid alles kan oplossen. Dus gaat er steeds macht en geld naar de overheid. En de burger denkt dat hij verstandig bezig is.
De opkomende landen hebben door dat welvaart en welzijn onstaat door ondernemerschap, die de goederen en diensten produceert die de burgers willen hebben. In het westen doen wij precies het tegenovergestelde. De overheid moet meer welvaart en welzijn herverdelen, het gevolg is een crisis en armoede en angst.
Overheid en tegenstellingen zijn 2 handen op 1 buik.
– ministerie van Defensie: die bewaakt de vrede ondertussen raken verzield in het ene konflict naar de andere
– overheidscommunicatie: vertellen de ene leuge na de andere
– het ministerie van sociale zaken: maakt regelingen die niets anders zijn dan armoedevallen.
– onderwijs: door verlaging van de kwaliteit van onderwijs kunnen er meer studenten slagen. Vandaar het merendeel aan jobhoppen doet, want de werkgevers komen er snel achter, dat studenten de stof niet begrepen hebben. Toegang tot onderwijs en de mogelijkheid voor een diploma zijn belangrijker politieke waarden dan kennisoverdracht.
De vrijheid voor persoonlijke en economische ontwikkeling moet weer voorop komen te staan. Dat is goed voor iedereen. Deze les kun je beter nu leren, wat anders wordt het pijn lijden.