Grafiek: Aandelenmarkt Argentinië slaat op tilt

Argentinië slaagde er deze week niet in $539 miljoen aan rente betalen over haar leningen, waardoor kredietbeoordelaars voor de tweede keer in dertien jaar tijd kunnen spreken van een default. Het is een problematische situatie voor het land, dat vrijwel geen economische groei meer kent en dat te kampen heeft met een zeer hoge inflatie. Dat blijkt ook als we de aandelenmarkt erbij pakken. Die weerspiegelt de sterk opgelopen inflatie in Argentinië. We hebben er voor de beeldvorming ook de S&P 500 index tegenover gezet.

Nominaal rendement Argentijnse en Amerikaanse aandelenmarkten

Nominaal rendement Argentijnse en Amerikaanse aandelenmarkten (Bron: Yahoo Finance)

Argentijnse peso

De officiële wisselkoers is 8,21 pesos tegenover een Amerikaanse dollar, maar op de zwarte markt hanteert men een veel hogere wisselkoers van 12,65 pesos per dollar. Dat is ongeveer vier keer zo hoog als de wisselkoers begin 2008. Corrigeren we het extreem hoge rendement van de Merval index voor de waardedaling van de Argentijnse valuta, dan blijft er weinig van dat spectaculaire rendement over. Ten opzichte van begin 2008 staat de Merval index ongeveer vier keer zo hoog, ongeveer dezelfde orde van grootte als de waardedaling van de munt. voor de volledigheid plaatsen we er ook een grafiek bij de de officiële wisselkoers (blauwe lijn) en de wisselkoers op de zwarte markt laat zien (groene lijn).

Zoals u ziet heeft de centrale bank van Argentinië ergens in 2011 de controle over de valutamarkt verloor. Sindsdien loopt de officiële wisselkoers en de wisselkoers op de vrije markt niet meer gelijk op.

Wisselkoers Argentijnse peso versus dollar

Wisselkoers Argentijnse peso versus dollar (Bron: Dolarblue.net)