Grafiek: Duitsland leent ook 9 jaar tegen negatieve rente

Duitsland kan inmiddels negen jaar geld lenen tegen een negatieve rente, terwijl het meest populaire schuldpapier met een looptijd van twee jaar tegen een negatieve rente van -0,55% verhandeld wordt. Beleggers zoeken een veilige haven voor hun vermogen en parkeren dat het liefste in schuldpapier van landen met een goede kredietstatus. Maar door het tekort aan veilig onderpand moeten beleggers steeds hogere bedragen neerleggen om staatsobligaties te bemachtigen, waardoor hun effectieve rendement dus negatief wordt.

Wil je nog enig rendement halen uit Duitse staatsobligaties, dan moet je je geld voor de komende dertig jaar aan de regering toevertrouwen. Voor dit schuldpapier krijg je iets meer dan 0,8% rente.

Lees ook:

yieldcurve-german-bonds

Zelfs Duitse staatsobligaties van 9 jaar hebben negatieve rente (Grafiek via @Schuldensuehner)

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.