Handelstekort Japan loopt op naar ¥932 miljard

Japan heeft in september voor de vijftiende maand op rij een handelstekort gerealiseerd. De voornaamste reden voor het aanhoudende tekort op de handelsbalans is de zwakke yen, waardoor de importkosten sterk toenemen. De afgelopen maand kwam het tekort uit op ¥932 miljard (€6,95 miljard), een stijging van 64% ten opzichte van een jaar geleden.

Eind vorig jaar kondigde de Japanse regering een stimuleringsprogramma aan om de economie uit het slop te trekken. De Bank of Japan steunde deze operatie door de geldpers in een hogere versnelling te zetten. Sindsdien heeft de Japanse yen al 25% van haar waarde verloren tegenover de Amerikaanse dollar. De zwakkere yen geeft Japanse bedrijven een gunstige exportpositie, maar die weet het land onvoldoende uit te buiten. Het mes snijdt aan twee kanten en tot nu toe is het negatieve effect dat de zwakke yen heeft op de importkosten groter geweest dan het positieve effect op de export. Uit de cijfers die het Japanse ministerie van Financiën heeft vrijgegeven blijkt dat de export in september 11,5% hoger lag dan een jaar geleden.

Handelstekort houdt aan

Het stimuleringsprogramma was juist bedoeld om exporterende bedrijven te ondersteunen. Door een toename in de export is er meer bedrijvigheid, nemen de investeringen toe en groeit de economie weer. Dat was de theorie, want in de praktijk heeft het beleid van de Japanse regering en haar centrale bank nog geen succes opgeleverd. De importkosten wegen nog steeds zwaarder dan opbrengsten uit de export.

Vooral de import van brandstof blijkt een grote kostenpost te zijn. Sinds de kernramp in Fukushima zijn alle kerncentrales in Japan gesloten en leunt de energievoorziening weer op fossiele brandstoffen. Die moet Japan in grote hoeveelheden importeren. Volgens Martin Schulz van het Fujitsu Research Institute wijzen de omstandigheden erop dat het handelstekort nog wel even zal aanhouden. Dat zei hij tegenover de BBC.

Handelstekort Japan houdt aan

Handelstekort Japan loopt op naar ¥932 miljard (Bron: Tradingeconomics)