Herman Meester: “ECB kan inflatie niet aanwakkeren met opkopen staatsobligaties”

Vandaag maakt de ECB bekend of er een nieuw stimuleringsprogramma komt. Volgens de laatste geruchten gaat de ECB €50 miljard per maand aan staatsobligaties opkopen. Dit moet de rente verder omlaag drukken en een einde maken aan de hardnekkige deflatoire druk in de Eurozone. Volgens Herman Meester is de kans groot dat de centrale bank daadwerkelijk een QE programma opstart, maar veel resultaat hoeven we daar volgens hem niet van te verwachten. Zo lang consumenten de hand op de knip houden en bedrijven investeringen blijven uitstellen ligt de bal bij de overheden. Zo lang Europese landen niet afwijken van het doel om het begrotingstekort naar 0% te brengen zal de Eurozone blijven hangen in een sfeer van deflatie en economische krimp, zo waarschuwt Meester. We stelden hem een aantal vragen voorafgaand aan het definitieve besluit van de ECB.

Analisten verwachten dat de ECB donderdag een nieuw stimuleringsprogramma uitrolt. Wat is jouw verwachting?

Ik verwacht dat de ECB aan het werk gaat en staatsobligaties op de balans gaat zetten om het risico op nieuwe crises in landen als Griekenland en Italië uit te sluiten.

Stel dat de ECB staatsobligaties van landen gaat opkopen, welke effecten zal dat hebben op de inflatie en de economische groei?

De inflatie zal er niet van oplopen, dat is afhankelijk van andere factoren zoals de overheidsbegrotingen. De centrale bank kan obligaties opkopen wat ze wil, als de overheden blijven proberen het begrotingstekort richting de 0% te brengen komt er geen inflatie van, en ook geen groei. Deflatie en krimp blijven dan de trend.

In december was er sprake van deflatie in de eurozone, terwijl men streeft naar een inflatiedoel van 2%. Men welk instrument kan de centrale bank dat doel het beste bereiken?

Er bestaat geen instrument waarmee de centrale bank voor inflatie kan zorgen, als de overheid en de private sector niet meewerken. Een lage rente over de staatsschuld en het op de balans zetten van staatsschuldpapier door de ECB is wel een voorwaarde, maar doet op zichzelf niks. De ECB kan alleen het koppelingspedaal indrukken, maar schakelen en gas geven kan in de huidige situatie alleen de overheid. De belastingdruk is veel te hoog, vooral voor het MKB, de lagere en middeninkomens en iedereen zonder vermogen.

euro-bills2

De ECB kan de inflatie niet aanwakkeren met het opkopen van staatsobligaties

Lees meer van Herman Meester: