Iran: “Zuid-Korea moet meer olie in euro afrekenen”

Zuid-Korea moet een groter gedeelte van de olie die ze uit Iran importeert in euro’s afrekenen, aldus de Iraanse Minister van Olie Bijan Namdar Zanganeh. Op dit moment wordt de olie voor de helft in euro en voor de helft in Zuid-Koreaanse won afgerekend, een verdeling waar de Iraanse regering niet over te spreken is. Zanganeh zij daar na een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse minister van land, infrastructuur en transport het volgende over.

“We zouden graag meer betalingen in euro’s willen zien van Zuid-Korea in ruil voor onze olie. Natuurlijk betalen wij een deel van onze import uit Zuid-Korea ook met de Zuid-Koreaanse won, maar misschien moeten we ons handelsbeleid [met Zuid-Korea] aanpassen als dit probleem met de betalingen niet wordt opgelost.”

Geen olie in dollars

Sinds het wegvallen van de Westerse sancties in 2015 probeert Iran minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse dollar. Zo maakte het land begin vorig jaar bekend dat alle onbetaalde olierekeningen en alle toekomstige leveringen van olie alleen nog maar in euro’s afgerekend kunnen worden. Inmiddels is de Europese valuta zelfs de belangrijkste handelsmunt voor de Iraanse economie.

De uitspraken van de Iraans minister van Olie komen op hetzelfde moment als de berichten dat China de import van olie uit Saoedi-Arabië in Chinese yuan wil afrekenen. Van een zogeheten olie voor yuan voor goud deal lijkt geen sprake te zijn, maar China heeft wel interesse om haar belangen in Saoedi-Arabië uit te breiden.

De afgelopen jaren hebben verschillende landen kenbaar gemaakt dat ze minder afhankelijk willen worden van de Amerikaanse dollar. China en Rusland rekenen bepaalde grondstoffen al in hun eigen valuta af, terwijl Iran als eerste grote olieproducerende land met succes de euro naar voren wist te schuiven als oliemunt.

Iran wil meer samenwerking

De Iraanse minister Zanganeh sprak ook zijn frustraties uit over de positie van de Amerikaanse regering tegenover Iran. Volgens hem probeert president Trump de economische relaties tussen Iran en het Westen te saboteren door de internationale nucleaire deal te ondermijnen.

“Waarom is de heer Trump er zo verbolgen over dat Europeanen geld verdienen door zaken te doen met Iran? Waarom houdt hij Amerikaanse bedrijven tegen om datzelfde te doen?

Amerikaanse bedrijven zijn welkom om naar Iran te komen om geld te verdienen. We hanteren geen restricties in onderhandelingen met Amerikaanse bedrijven om onze olie- en gasvoorraden te exploiteren. We zijn bereid om morgen aan de onderhandelingstafel aan te schuiven.”

De grote Europese energiebedrijven als Total, Royal Dutch Shell, Eni en BP willen actief samenwerken op de Iraanse energiemarkt. Het Franse Total tekende eind vorig jaar al een deal van €4,3 miljard voor de exploitatie van South Pars, het grootste gasveld ter wereld. Amerikaanse bedrijven mogen echter al decennia geen zaken doen met Iran, terwijl zij wel met in de buurlanden van Iran olie en gas mogen winnen.

Lees ook:

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo