Jim Rickards: “De euro is de sterkste valuta in de wereld”

Volgens Jim Rickards is de euro momenteel de sterkste grote valuta in de wereld. Ook zal de munt in de toekomst alleen nog maar sterker worden. Dat zei Rickards, auteur van de best-seller ‘Currency Wars’, in een interview voor Trumanfactor. Hij is van mening dat veel analisten de dynamiek en de drijvende kracht achter de euro niet begrijpen en dat ze daarom zo negatief zijn over de munt.

“De meeste analisten begrijpen de dynamiek achter de euro niet. Ze maken de foutieve aanname dat als de economische groei zwak, de werkloosheid hoog en de bankensector insolvabel is, dat de valuta dan automatisch ook zwak moet zijn. Dat is niet waar. De kracht van een munt wordt niet bepaald door de staat van de economie. Het wordt gedreven door de rente en door kapitaalstromen. Momenteel heeft Europa een hoge rente in vergelijking met de VS en Japan en er stroomt veel kapitaal binnen vanuit China.”

Rickards: “Duitsland profiteert van de euro”

Op de vraag hoe ver Duitsland zal gaan om de euro te behouden zei Jim Rickards het volgende:

“Duitsland profiteert meer van de euro dan welk ander land ook, omdat het Europese handelspartners in staat stelt de Duitse exportgoederen te kopen. Burgers in heel Europa zijn blij met de euro, omdat deze munt beschermt tegen de devaluaties die ze regelmatig te verwerken kregen met hun oude nationale munt. Geen enkel land zal de muntunie verlaten. Ieder jaar zullen er juist nieuwe landen toetreden tot de muntunie. Duitsland zal alles doen om de euro en het Europese monetaire systeem te verdedigen. Op basis van al deze ontwikkelingen denk ik dat de euro nog veel sterker zal worden”.

Op de vraag of Spanje wel gebaat is bij een sterke munt als de euro:

“De moeilijkheden die Spanje de afgelopen vijf jaar heeft meegemaakt zijn onderdeel van een noodzakelijk structureel aanpassingsproces dat nodig is op Spanje meer concurrerend te maken. De meeste aanpassingen zijn nu voltooid en daarmee is Spanje klaar voor een goede economische groei in de komende jaren. De loonkosten zijn met meer dan 20% gezakt sinds 2008, waardoor Spanje veel meer concurrerend is geworden ten opzichte van de rest van de wereld. De werkloosheid is een probleem, maar het geeft Spanje tegelijkertijd een groot potentieel waar uit geput kan worden nu er weer kapitaal richting Spanje vloeit. Een toegenomen arbeidsparticipatie onder de werklozen zal de Spaanse economie in staat stellen om veel harder te groeien dan de demografische kenmerken doen vermoeden.

De euro heeft Spanje een sterke munt gegeven, waardoor het land extreem interessant is voor buitenlandse investeerders. Ford en Peugeot hebben onlangs nieuwe investeringen in Spanje aangekondigd en dat is nog maar een voorbode voor wat komen gaat. Chinees kapitaal is ook bereid te investeringen in de infrastructuur van Spanje. Het Zuid-Europese land heeft met succes een aantal structurele hervormingen doorgevoerd en de grote problemen achter zich gelaten. In tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar de structurele problemen nog niet zijn aangepakt en waar pijnlijke economische aanpassingen nog moeten komen.”

Jim Rickards: De euro is de sterkste valuta in de wereld

Jim Rickards: De euro is de sterkste valuta in de wereld