Kazachstan devalueert munt met 19%

Kazachstan devalueert haar munt met 19% tegenover de dollar, zo schrijft Bloomberg vandaag. De centrale bank liet de wisselkoers oplopen van 155 tot 185 tenge tegenover de Amerikaanse dollar. Het is de grootste devaluatie sinds februari 2009, toen de munteenheid van Kazachstan van de één op de andere dag 21% van haar waarde verloor. De centrale bank devalueert de tenge om een uitstroom van de valutareserves voor te zijn.

Door de tapering van de Federal Reserve stroomt er geld terug van de opkomende naar de ontwikkelde economieën. Als gevolg daarvan staat de waarde van de Russische roebel, de Turkse lira, de Argentijnse peso, de Zuid-Afrikaanse rand, de Indiase roepie en tal van andere valuta onder druk. Een index van twintig verschillende valuta van opkomende landen is de afgelopen twaalf maanden al met 10% gezakt ten opzichte van de dollar.

Kazachstan verrast valutamarkt

De devaluatie van de tenge kwam voor velen als een verrassing, aangezien de centrale bank nog niet zo lang geleden benadrukte dat de wisselkoers stabiel zou blijven. De valutareserve van het centraal-Aziatische land bestaat voor het grootste deel uit Russische roebels, euro’s en Amerikaanse dollars en heeft een omvang van omgerekend $24,5 miljard.

Een zwakkere munt moet de concurrentiepositie van Kazachstan verbeteren en valutaspeculanten de wind uit de zeilen nemen. Volgens Vladimir Osakovskiy van Bank of America in Moskou is deze devaluatie groot genoeg om de druk op de munt te verlichten.

Hedge tegen devaluatie

De beurs van Kazachstan steeg met 12% en wist dus niet het volledige waardeverlies van de munt goed te maken. Voor buitenlandse beleggers die omrekenen naar euro’s of dollars blijft er onderaan de streep een verlies van een paar procent over. Goud bleek een betere bescherming te bieden tegen de devaluatie van de munt, want de goudprijs steeg in één keer van iets meer dan 197.000 naar meer dan 236.000 tenge per troy ounce. Een stijging van bijna 20%, niet geheel toevallig bijna hetzelfde percentage waarmee de tenge gedevalueerd werd ten opzichte van de dollar…

Goudprijs in Kazachstan na devaluatie tenge

Goudprijs in Kazachstan na devaluatie tenge