Merkel: “Situatie Turkije bewijst waarde gemeenschappelijke munt”

De problemen in Turkije en de zorgen over de lira bewijzen volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel de waarde van een gemeenschappelijke munt als de euro. Volgens haar is de euro een waardevolle verdediging tegen de speculaties op de valutamarkt waar Turkije momenteel zoveel last van heeft. Tijdens een bijeenkomst in de Duitse stad Jena zei ze daar het volgende over:

“Op dit soort dagen ben ik blij dat niet ieder land een eigen beleid voert, maar dat we een gezamenlijk Europees doel hebben. Ik ben blij dat we een gemeenschappelijke munt hebben, waar – in tegenstelling tot de situatie in Turkije – niet zo gemakkelijk tegen gespeculeerd kan worden.”

Turkse lira onder druk

De Turkse lira ging de afgelopen week hard onderuit ten opzichte van de euro en de dollar en heeft dit jaar al meer dan 40% van haar waarde verloren. Financiële markten maken zich zorgen over de combinatie van het grote handelstekort van Turkije en de relatief grote schulden in vreemde valuta. Daardoor is de Turkse economie erg kwetsbaar voor de grillen van de markt en voor een eventuele handelsoorlog.

Tijdens de Europese schuldencrisis stond ook de euro onder druk, maar toen duidelijk werd dat de muntunie niet uit elkaar zou vallen herstelde de wisselkoers weer ten opzichte van de dollar. De Eurozone als geheel heeft een overschot op de handelsbalans en heeft dankzij de gemeenschappelijke valuta relatief weinig schulden in vreemde valuta.

Dit artikel is afkomstig van Geotrendlines

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo