Munt van Oekraïne 32% in waarde gedaald

De munt van Oekraïne verloor donderdag 32% van haar waarde tegenover de Amerikaanse dollar, nadat de centrale bank bekendmaakte dat ze de officiële wisselkoers niet langer zal verdedigen. Op de zwarte markt was de munt al veel minder waard, maar van tijd tot tijd verkocht de centrale bank dollars tegen een kunstmatig hoge wisselkoers. Die wisselkoers zal niet meer verdedigd worden, wat betekent dat de munt haar natuurlijke evenwicht zal vinden. Het verschil tussen de ‘indicatieve’ wisselkoers en die op de zwarte markt was opgelopen tot dertig procent. De wisselkoers zakte door het besluit van de centrale bank van 19 naar 24,5 hryvnia tegenover de dollar, een nieuw dieptepunt voor de Oekraïense valuta.

Tegelijkertijd verhoogde de centrale bank van Oekraïne onverwachte de rente van 14 naar 19,5 procent. De hogere rente moet de markt iets meer vertrouwen geven in de munt, maar die hoop lijkt vergeefs. Het land wordt verscheurd door gewapende conflicten tussen het regeringsleger en pro-Russische separatisten, maar voor buitenstaanders is het heel moeilijk te achterhalen wie er nou precies tegen wie vecht. Het grote aantal burgerslachtoffers en de beschietingen van steden geven vooralsnog weinig hoop op een verbetering van de situatie in het Oost-Europese land.

De centrale bank probeerde de waarde van de munt te verdedigen door dollars aan te bieden tegen een kunstmatig hoge koers van 16 hryvnia per dollar. Nu de bodem van de valutareserves in zicht is stopt de centrale bank met de verkoop ervan. Oekraïne heeft een lening van $17 miljard toegezegd gekregen van het IMF, maar daarvan zijn slechts twee tranches van in totaal $4,6 miljard overgemaakt. Het IMF maakt zich zorgen over de economische en politieke hervormingen die het land moet doorvoeren en over de veel te optimistische begroting voor 2015. Op vrijdag of zaterdag beslist het IMF of de derde tranche wordt overgemaakt naar Oekraïne.

hryvnias

Oekraïense hryvnia knalt 32% omlaag

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Munt van Oekraïne 32% in waarde gedaald

  • Dit noem je karma! Gasrekening weigeren te betalen,samen met Amerika en de EU een coup plegen en Rusland flink dwarsliggen…. zie het resultaat

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo