Netto long positie Amerikaanse staatsobligaties hoogste sinds maart 2008

Dat vertrouwen kan niet komen van een degelijk begrotingsbeleid, want in 2012 moet de Amerikaanse regering voor het vierde jaar op rij meer dan $1 biljoen lenen om rond te kunnen komen. De officiële staatsschuld van Amerika passeerde onlangs de $16 biljoen, terwijl de teller vier jaar geleden nog op $10,5 biljoen stond. Het vertrouwen komt inmiddels vooamelijk van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. Die kocht de afgelopen jaren veel langlopende staatsobligaties op via QE1, QE2 en Operation Twist. Omdat Amerika zelf dollars kan bijdrukken hoeven beleggers geen moment te vrezen voor wanbetaling van de Amerikaanse overheid. Nominaal zijn staatsobligaties dus zeer veilig en dat is misschien ook wel de reden dat veel vermogen massaal in 10-jaars obligaties van de VS gestoken wordt.

Zero Hedge herinnert ons eraan dat Blackrock en Goldman Sachs in maart dit jaar nog erg negatief waren over obligaties. Goldman Sachs legde uit waarom beleggers beter konden overstappen naar aandelen en BlackRock bracht het advies naar buiten om long te gaan op aandelen en short op Amerikaanse staatsobligaties. Rond diezelfde tijd bereikte het pessimisme over 'Treasuries' de bodem en werd een stijgende lijn ingezet. De rente op reguliere Amerikaanse 10-jaars obligaties zakte van 2,35% in maart naar 1,67% deze week. Doordat de rente bijna 30% omlaag ging werden de staatsobligaties meer waard. Vanaf maart tot en met begin november 2012 steeg de S&P500 index van aandelen slechts een paar procenten.

Het advies van Goldman Sachs en BlackRock heeft de belegger dus niet veel verder geholpen, integendeel. Afgelopen week verdubbelde de netto long positie van Amerikaanse 10-jaars staatsobligaties onder beleggers van 79.296 tot 169.456 contracten. Ben Beanke krijgt dus een steuntje in de rug voor wat betreft de financiering van de Amerikaanse staatsschuld. Dit gaat volgens Zero Hedge wel ten koste van de aandelenmarkt, die door de toegenomen vraag naar obligaties minder stijgt. Dat roept weer vraagtekens op over het herstel van de Amerikaanse economie.

Amerikaanse staatsobligaties zijn weer in trek, netto long positie op hoogste niveau sinds maart 2008 (Bron: Zero Hedge)

Een geruststellende boodschap van Greenspan aan de obligatiebelegger