Noors staatsfonds verkleint blootstelling aan ‘ontwikkelde landen’

Het verkleinen van de blootstelling aan de dollar, euro, yen en het Britse pond is volgens Yngve Slyngstad, CEO van Norges Bank Investment Management een verstandig besluit. “Deze vier valuta hebben allemaal structurele problemen, met betrekking tot de staatsschulden, de schulden in de private sector, een onconventieel monetair beleid, economische groei of de demografie van het land”, zo verklaarde hij tegenover Bloomberg.

Het centrale vraagstuk is hoe centrale bankiers wereldwijd uiteindelijk hun monetaire stimuleringsbeleid, waar ze sinds 2008 mee bezig zijn, zullen gaan terugdraaien. Het balanstotaal van de centrale banken die bij de genoemde valuta horen is sinds het uitbreken van de financiële crisis sterk toegenomen. Tegelijkertijd zagen overheden hu staatsschuld oplopen, doordat ze een stimulerend beleid voerden en/of banken overheid hielden met staatssteun en nationalisaties. De problemen zijn voorlopig nog niet voorbij, want Europa worstelt nu al vier jaar met fiscale problemen en in Amerika en het Verenigd Koninkrijk is de geldpers aangezet om een soortgelijk fiscaal probleem te verdoezelen.

Hetzelfde Noorse investeringsfonds reageerde vorig jaar al op de veranderende marktomstandigheden, door 150 miljard kronen in staatsobligaties van opkomende markten te beleggen en het marktaandeel van deze schuldpapieren in de portefeuille op te rekken van 0,4 naar 10,2 procent. Het fonds breidde haar aandeel in Mexicaanse staatsobligaties in het vierde kwartaal van vorig jaar met 14% uit tot omgerekend 22,6 miljard kronen. Het fonds kocht voor het eerst staatsobligaties van Turkije, Rusland en Taiwan.

De positie in Franse schuldpapieren werd met 25% teruggebracht, de Britse met 13%. Ook heeft het fonds het aantal beleggingen in Japanse yen teruggeschroefd. Het Noorse staatsfonds is naar eigen zeggen haar portefeuille opnieuw aan het inrichten om meer te profiteren van wereldwijde economische groei. In 2012 bereiktehet fonds een rendement van 13,4%, het op twee na beste rendement in een jaar sinds het fonds bestaat. In 2012 werd de blootstelling aan Europa als geheel verkleind van 53 naar 48 procent. Het fonds heeft als doelstelling de blootstelling aan Europese markten te verkleinen tot 40%.

Veilige haven?

Noorwegen wordt door spaarders en beleggers steeds meer gezien als een veilige haven, omdat het land relatief weinig schulden heeft en door haar oliereserves voldoende exportcapaciteit heeft. De waarde van de Noorse kroon is sinds begin 2009, toen de Europese schuldencrisis aan de oppervlakte kwam, al met bijna 22% gestegen ten opzichte van de euro. Ondertussen bewegen de Japanse yen en het Britse pond juist de andere kant op. De yen staat op het laagste punt sinds augustus 2009 en het Britse pond staat op het laagste punt sinds juni 2010, beide vergeleken met de Amerikaanse dollar. Uitgedrukt in goud tikte de Japanse yen eerder dit jaar zelfs een all-time high aan van ¥156.700 per troy ounce. Om het verder apprecieren van de kroon tegen te gaan heeft Noorse centrale bank tussen 2011 en 2012 twee keer de rente verlaagd.

Noors pensioenfonds verkleint blootstelling aan euro, dollar, yen en Britse pond (Afbeelding via Aerotravel.com.ua)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo