Voor het eerst dit jaar hadden politieke ontwikkelingen in de VS een positief effect op de dollar. De munt werd hierdoor aan zijn vierde positieve weekprestatie op rij geholpen. Het lijkt erop dat de Republikeinse leiders en de regering Trump het in een of andere vorm eens gaan worden over een pakket aan belastingverlagende maatregelen. Gezien hun resultaten tot nu toe is dit niet zo veelbelovend, maar alleen al de mogelijkheid dat zo’n pakket aangenomen wordt, is duidelijk voldoende om de dollar op te drijven in een markt die deze eventualiteit volledig had uitgeprijsd. De rally van vorige week was overtuigend en werd breed gedragen. De dollar steeg ten opzichte van elke G10-valuta en alle belangrijke valuta’s van opkomende markten, met als enige uitzondering de Russische roebel.

Volgende week is de belangrijkste risicogebeurtenis voor de valutamarkten het payroll report in de VS op vrijdag. Het headline cijfer zal beïnvloed worden door de orkanen die in de VS hebben huisgehouden. De markten zullen dit waarschijnlijk negeren, omdat het weinig nieuwe informatie biedt. De loongroeicijfers zullen meer betekenis hebben. De Federal Reserve zal erop hopen dat de loongroei sterker wordt, zodat de eigen inflatieprognose gehaald kan worden. Los hiervan zal politiek risico in de eurozone door het referendum in Catalonië en de pogingen om een coalitieregering te vormen in Duitsland wat headline risico opleveren voor de euro. Hieronder de belangrijkste valuta in detail…

Euro

Naast de opleving van de rendementen in de VS op basis van de hoop op belastingverlagende maatregelen daar werd de euro vorige week naar beneden gehaald door de terugkeer van politieke risico’s in de eurozone. De verrassend goede uitkomsten voor extreemrechts in Duitsland en de rampzalige vertoning van de sociaaldemocraten dwingt die laatsten de oppositie in. Bondskanselier Merkel zal een ongemakkelijke coalitie moeten vormen met liberalen en groenen. Het escalerende conflict tussen Madrid en de Catalaanse regionale regering over het referendum dat de laatste heeft uitgeroepen, maakte het er ook niet beter op.

De financiële markten zullen de notulen van de afgelopen bijeenkomst van de ECB op donderdag nauwlettend bestuderen. Los daarvan leveren de headline risico’s uit Spanje en Duitsland neerwaartse risico’s voor de gemeenschappelijke munt op.

Britse pond

Uit het Verenigd Koninkrijk kwam vorige week nauwelijks macro-economisch of beleidsmatig nieuws. De groeiverwachting voor het Britse pond werd iets naar beneden bijgesteld, maar die maatregel was gebaseerd op het verleden en had weinig invloed op het pond. Ook deze week zal het stil blijven; de belangrijkste risico’s komen voort uit de conferentie van de Conservatieve Partij, die headline risico’s zal toevoegen. Toch denken wij dat recente positieve geluiden over een overgangsperiode na de artikel-50-deadline het pond zullen ondersteunen, en we verwachten dat de recente opleving ten opzichte van de euro zich zal voortzetten.

Amerikaanse dollar

Weinig data deze week; de aandacht ging uit naar het politieke en beleidsmatige nieuws in de VS. De Republikeinen neigen naar een pakket belastingverlagende maatregelen gericht op verlaging van de belastingtarieven voor bedrijven – hoewel hun recente wetgevende prestaties zo slecht zijn dat we hier sceptisch over moeten blijven. Medewerkers van de Federal Reserve laten nog steeds doorschemeren dat een renteverhoging op de bijeenkomst van december te verwachten is, wat de kloof onderstreept tussen de rentetarieven op de markt en de eigen prognoses van de Fed. Nu de tariefverschillen tussen de VS en de eurozone steeds groter worden, verwachten wij dat de dollar voldoende steun zal houden.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Gerelateerd: