Peter Praet: “Geen taboes voor de ECB”

Er zijn geen taboes meer voor de ECB om de chronische lage inflatie in de Eurozone aan te jagen. Dat zei Peter Praet, hoofdeconoom van de ECB, in een interview met AFP. Daarmee reageert hij op commentaren op het ongebruikelijke stimuleringsprogramma dat de ECB begin dit jaar introduceerde en dat eind dit jaar misschien nog verder uitgebreid zal worden.

Er is volgens Praet een groeiend risico dat de inflatie in de Eurozone tenminste tot 2017 niet terug zal keren naar een niveau dat hoort bij een gezonde economische groei. “De centrale bank hanteert daarom een 360 graden reflectie op alle maatregelen die nodig zijn om de inflatie terug te brengen naar dicht bij de 2%. We zitten in een situatie waarin we het risico lopen dat we onze doelstelling voor de inflatie opnieuw verder uit moeten stellen. We zullen hier in december een besluit over nemen in het licht van nieuwe macro-economische prognoses”.

Meer stimulering

De commentaren van de hoofdeconoom van de ECB komen slechts enkele dagen nadat Draghi bekendmaakte dat er ruimte is om het bestaande stimuleringsprogramma van €60 miljard per maand verder op te schroeven. “De ECB-president heeft de teams gevraagd om alle instrumenten van de centrale bank opnieuw onder de loep te nemen”, aldus de van oorsprong Belgische econoom Praet.

De ECB overweegt meer stimulering, nu gebleken is dat het bestaande stimuleringsprogramma onvoldoende effectief geweest is in het aanjagen van de inflatie en nu de rente al op een bodemniveau staat. De ECB laat zich daarbij inspireren door de verschillende ingrepen van andere centrale banken zoals de Bank of Japan, de Federal Reserve en de Bank of England.

Hoewel Praet te spreken is over de snelheid waarmee de kredietverlening in de Eurozone weer op gang gekomen is maakt hij zich nog steeds zorgen over een scenario van lage economische groei en dalende prijzen. De angst is dat deflatie aanhoudt, omdat consumenten aankopen gaan uitstellen en bedrijven minder gaan investeren. Maar veel belangrijker is het effect dat deflatie heeft op de schuldenlast. Die wordt in reële termen groter bij dalende prijzen en dat is ook precies waar Draghi afgelopen donderdag voor waarschuwde in de toelichting van het rentebesluit.

Volgens Praet staat de centrale bank niet alleen in het ondersteunen van de economie, maar is er ook een belangrijke rol weggelegd voor overheden. Zij moeten hervormingen doorvoeren die nodig zijn om de economie een nieuwe impuls te geven. Hoe die hervormingen er precies uit moeten zien, daarover geeft de hoofdeconoom van de ECB geen duidelijkheid.

peter-praet-interview-afp

Peter Praet: Geen taboes meer voor de ECB (Foto via Yahoo)