PIMCO verkoopt $30 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties

Pimco is niet de eerste die de blootstelling aan langlopende Amerikaanse staatsobligaties afbouwt, want landen als Rusland en China doen de laatste jaren ook meer Amerikaans schuldpapier van de hand. Dat terwijl de markt van de Treasuries met een langere looptijd kunstmatig wordt ondersteund door het verlengde ''Operation Twist' programma van de Federal Reserve.

Door de verkoop van $30 miljard aan overwegend langlopende staatsobligaties wist Pimco de gemiddelde looptijd van haar totale obligatieportefeuille te verkorten tot 4,21 jaar, de kortste gemiddelde looptijd sinds mei 2011. De opbrengsten van de verkoop van $30 miljard aan staatsobligaties werden gebruikt om de shortpositie van cash te verkleinen van -18% naar -6%.

Als we de grafiek van de lange termijn ontwikkeling van de obligatieportefeuille van Pimco erbij pakken (via Zero Hedge) zien we een opvallend patroon. Elke keer dat de Amerikaanse centrale bank met een nieuwe steunmaatregel kwam om de obligatiemarkt te ondersteunen werd dat door Pimco aangegrepen om juist langlopende staatsobligaties in te ruilen voor schuldpapieren met een kortere looptijd. 's Werelds grootste obligatiebelegger lijkt dus te anticiperen op het beleid van de centrale bank.

Pimco verkort gemiddelde looptijd van haar totale obligatieportefeuille (Bron: Zero Hedge)

De verkoop van staatsobligaties is te zijn aan de dalende blauwe lijn. Opbrengst werd gebruikt om shortpositie op cash te verkleinen (Bron: Zero Hedge)