Rusland ondersteunt roebel met $1,75 miljard

De centrale bank van Rusland heeft in twee dagen tijd $1,75 miljard van haar dollarreserves gebruikt om de waarde van de roebel te ondersteunen, zo meldt Bloomberg. Daarmee is het de grootste valuta-interventie die de centrale bank gedaan heeft sinds de Russische inval in de Krim in maart.

In een jaar tijd heeft de Russische roebel bijna een derde van haar waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Door de sancties tegen Rusland en door de sancties die Rusland zelf heeft opgelegd aan verschillende Westerse landen kwam de munt nog meer onder druk te staan. Buitenlandse investeerders hebben in de zomer al miljarden dollars weggehaald uit Rusland. Daar komt bij dat Russische bedrijven soms schulden hebben die terugbetaald moeten worden in euro’s en dollars, waardoor er relatief gezien meer vraag is naar deze valuta en minder naar roebels.

“De roebel staat permanent onder druk door een aanhoudende vraag naar buitenlandse valuta waarmee schulden afbetaald kunnen worden”, zo verklaarde analist Vladimir Evstifeev van OAO Bank Zenit uit Moskou aan Bloomberg. “Ook de afbrokkelende wapenstilstand in Oekraine zet de roebel onder druk”, zo voegde hij eraan toe.

Interventies

De Russische centrale bank heeft zich vijf maanden land onthouden van valuta-interventies, maar door de snelle waardedaling van de laatste tijd bereikte de roebel de bovengrens van de bandbreedte waarbinnen de munt volgens de centrale bank mag bewegen. Die grens ligt op 44,60 roebels tegenover een mandje van andere valuta.

De interventies van de centrale bank gaan ten koste van de buitenlandse valutareserves, waarvan Rusland in totaal nog $456,8 miljard heeft. Vergeleken met eind vorig jaar zijn de valutareserves van de Russische centrale bank met 11% gedaald. De export van olie levert Rusland nieuwe valutareserves op, maar door de daling van de olieprijs lopen ook die inkomsten terug.

De schade blijft voor Rusland niet beperkt tot een zwakkere roebel. Ook de regering van Poetin merkt de negatieve gevolgen in de vorm van een hogere rente op staatsobligaties. Om geld op te halen moet de regering nu 1,21 procentpunt meer rente betalen dan op het moment waarop Poetin het leger opdracht gaf de Krim binnen te vallen.

russian-ruble

De centrale bank van Rusland spreekt valutareserves aan om roebel te ondersteunen